Home

Achtergrond

'Meer aandacht voor immuunsysteem kuiken'

De vleeskuikensector, dierenartsen en gezondheidsonderzoek moeten zich meer richten op het afweersysteem van vleeskuikens.

Nu gaat veel aandacht uit naar het bestrijden van ziektekiemen, terwijl het immuunsysteem veel meer problemen veroorzaakt.

Dat zeiden dierenartsen Goossen van den Bosch en Johanna van der Stroom op een bijeenkomst van LTO Noord/NOP. "Dieren worden niet alleen ziek door ziektekiemen, maar vooral ook door de reactie van het eigen immuunsysteem. Dat zul je dus in toom moeten houden", stelt Van den Bosch.

Vooral het acute aspecifieke immuunsysteem is veel te reactief. Dit systeem zorgt voor de eerste ziekteverschijnselen, zoals koorts, en verbruikt daarvoor veel energie ten koste van bijvoorbeeld spieraanzet en voeropname.

"Je kan dit systeem niet helemaal uitschakelen, het is nodig om het specifieke systeem op gang te brengen. Dat zorgt voor antistoffen en dat wil je juist behouden. Je moet echter wel de piek in de acute reactie verminderen, dat is eigenlijk een allergische reactie", legt Van den Bosch uit. Hij denkt dat de problemen deels door de selectie op robuuste kuikens komen. "De selectie heeft precies het verkeerde effect gehad, robuuste kuikens zijn minder productief omdat er te veel energie in de afweer gestoken wordt."

Van der Stroom vindt dat onderzoekers meer naar de mogelijkheden om het afweersysteem te remmen moeten kijken. Ze pleit ook voor het toestaan ontstekingsremmende middelen zoals aspirine. "Aspirine helpt heel goed om de acute reactie te remmen en daardoor schade te beperken, maar dat mag niet gebruikt worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.