Home

Achtergrond

'Mantelzorger verdient compensatie'

Twee op de drie Nederlanders vinden dat mantelzorgers compensatie zouden moeten krijgen wanneer zij er in inkomen op achteruitgaan doordat zij de zorg voor een naaste op zich nemen.

Dat blijkt uit een peiling over sociale zekerheid die onderzoeksbureau TNS NIPO heeft gehouden in opdracht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Mantelzorgers behoren tot de top vijf van groepen die volgens de 1600 ondervraagden het meeste recht hebben op een uitkering door de overheid. Gehandicapten en langdurig zieken hebben volgens de ondervraagden het meeste recht op een uitkering. Gepensioneerden komen op de tweede plaats, gevolgd door mensen die hun partner verliezen. Op de vierde plaats staan de mantelzorgers en op de vijfde plaats de werklozen.

Nederlanders willen meer duidelijkheid over sociale regelingen, zo blijkt verder uit de enquête waarvan de resultaten maandag bekend werden gemaakt In Den Haag op een conferentie van de SVB, die onder meer de AOW en de kinderbijslag uitvoert.Slechts 15 procent vindt het stelsel van sociale zekerheid overzichtelijk en bijna de helft (46 procent) ervaart een drempel om een beroep te doen op de regelingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.