Home

Achtergrond 3 reacties

Magere opkomst voedseltop in Rome

Meer dan zestig staatshoofden en regeringsleiders beginnen vandaag aan de Internationale Voedseltop in Rome, die georganiseerd is door Wereldvoedselorganisatie FAO.

Een van de opvallendste aanwezigen bij de opening is paus Benedictus XVI. De opvallendste afwezigen zijn de leiders van de rijkste landen ter wereld, waardoor de top volgens critici weinig zin heeft.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon pleitte in zijn openingstoespraak voor een ,,eenduidige wereldwijde visie'' om het voedselprobleem aan te pakken. Ook legde hij een verband met de klimaatverandering. De oplossing van beide problemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, aldus de VN-baas.

"De voedselcrisis van vandaag is een waarschuwing voor morgen. In 2050 zullen er mogelijk 9,1 miljard mensen op de wereld zijn. In 2050 moeten we 70 procent meer voedsel produceren, maar het weer wordt extremer en onvoorspelbaarder''.

Met een 24 uur durende hongerstaking vroeg FAO-directeur Jacques Diouf dit weekeinde al aandacht voor hongersnood. Wereldwijd lijden een miljard mensen honger oftewel een op de zeven mensen. Om de honger te halveren in 2010, zoals geformuleerd in de VN-Millenniumdoelen, zou rond de 27 miljard euro nodig zijn. Een van de plannen om honger te bestrijden is dat ontwikkelingslanden zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Daartoe nemen de 192 lidstaten van FAO maandag een verklaring aan.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zal tijdens de top pleiten voor een wetenschappelijk waarschuwingssysteem voor voedseltekorten. Begin 2008 ontstonden problemen toen allerlei voedsel plotseling flink duurder werd door tekorten. Het dure graan, rijst en andere grondstoffen leidden tot flink meer hongerigen in de wereld.

Nederland wordt op de voedseltop vertegenwoordigd door minister Gerda Verburg van Landbouw. De top duurt drie dagen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Duur graan ? De EU heeft net een millioen ton graan in de interventie gedaan vanwege de lage prijzen,waar hebben we het nog over ?

 • no-profile-image

  jan

  Moeten we in Nederland dus nog flink wat natuur aanleggen op landbouwgrond en polders onder water laten lopen,dan komt het toch wel goed Gerda !!!! Of heb ik de boodschap nu weer verkeerd begrepen ?

 • no-profile-image

  geen boer

  netwerken voor goedbetaalde risicoloze baantjes, vandaar dat de échte machthebbers even wat anders te doen hebben...nog een bitterballetje, Gerda?

Of registreer je om te kunnen reageren.