Home

Achtergrond

Limburg beschermt boeren

De provincie Limburg en de LLTB gaan landbouwgrond beschermen. Natuurcompensatie mag volgens de partijen niet ten koste gaan van landbouwgrond.

Daarom moet natuurcompensatie zoveel mogelijk in en rond de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) plaatsvinden.Dat staat in de intentieverklaring die de provincie Limburg en de LLTB gisteren ondertekenden op het jaarsymposium van de LLTB in Roermond. Limburg is de eerste provincie in Nederland die boeren op deze manier beschermt. Als landbouwgrond toch een natuur- of recreatiebestemming krijgt, wordt dat zoveel mogelijk gecompenseerd.

In Limburg bestaat ongeveer tweederde van het grondoppervlak uit landbouwgrond. De totale agrofoodsector in Limburg biedt werk aan 80.000 mensen en is goed voor een jaarlijkse exportwaarde van 5 miljard euro. Daarom vindt de provincie het van groot belang de landbouw te beschermen.Voorzitter Noud Janssen van de LLTB is blij met het akkoord. "Om onze maatschappelijke taken goed te kunnen uitvoeren, hebben we voldoende productieruimte nodig. En daarvoor is de beschikbaarheid van betaalbare grond een absolute voorwaarde. Die garantie krijgen we nu."

De intentieverklaring bevat een groot scala aan afspraken. Zo worden multifunctionele en biologische landbouw meer gestimuleerd en wordt ingezet op kennis en innovatie. Het platteland moet aantrekkelijker worden en de landbouw moet genoeg ruimte krijgen om te ontwikkelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.