Home

Achtergrond

Liberalisatie suikermarkt zet druk op duurzaamheid

De Europese suikermarkt moet deels gesloten blijven.

Dat zei Paul Mesters, directeur productie Suiker Unie, vandaag op de coöperatiedag die de Nationale Coöperatieve Raad organiseerde. Volgens Mesters is Europa sinds de vorige hervormingen 800.000 hectare suikerbietenteelt verloren, wat deels heeft geresulteerd in afbraak van het regenwoud.

"Per saldo is er ruimte voor teelt zowel hier als daar", aldus Mesters, die vooral wilde aantonen dat duurzaamheid een weerbarstig thema is. "Europa heeft echter al enorme concessies aan 'de wereld' gedaan. We zijn in korte tijd van de grootste exporteur van suiker de grootste importeur geworden. Ook Suiker Unie verwelkomt suiker van buiten de EU, en dan met name uit de allerarmste landen. Andere landen volgen de liberalisering onvoldoende, waardoor een ongelijk speelveld dreigt bij verdere openstelling van onze markten." Tevens vindt Mesters dat gekeken moet worden naar hoe bij welk product dan ook met reststromen wordt omgegaan. "Het lijkt economischer en eerlijker citruspulp te importeren, maar wat doen we dan met de bietenpulp hier?"

Mesters erkent dat liberalisering economisch zeer belangrijk is voor veel ontwikkelingslanden, waar arbeid en grond bovendien goedkoop zijn. "Duurzaam ondernemen is het vinden van een balans. Enerzijds moet er ruimte zijn voor economische ontwikkeling in een land als Brazilië, maar anderzijds kan het CO2 aspect, en het economische aspect voor de suikersector in Europa, niet worden vergeten."

Of registreer je om te kunnen reageren.