Home

Achtergrond

Leterme over enkele dagen premier

Yves Leterme kan over enkele dagen aan de slag als nieuwe premier van België. De Belgische vicepremier Steven Vanackere heeft dat zondag gezegd na een gesprek Wilfried Martens, die sinds vrijdag in opdracht van koning Albert II de vorming van een nieuwe regering begeleidt, aldus de Vlaamse publieke omroep VRT.

In België moet er een regeringswisseling komen omdat premier Herman Van Rompuy is benoemd tot EU-president. Oud-premier Martens voert sinds zaterdag gesprekken met de vertegenwoordigers van de Belgische regeringspartijen (Vlaamse en Franstalige christendemocraten en liberalen en Franstalige socialisten).

Dat Leterme, net als Van Rompuy een Vlaamse christendemocraat, de nieuwe premier zou worden, werd al verwacht. Leterme was eerder al premier van dezelfde coalitie, maar moest eind vorig jaar aftreden na beschuldigingen in de Fortisaffaire. Later werd hij door een parlementaire onderzoekscommissie vrijgepleit. Hij is sinds enkele maanden minister van Buitenlandse Zaken.

Martens moet op verzoek van de koning vooral een oplossing voorbereiden van de politieke problemen rond het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, een al lang slepende kwestie. Doordat het tweetalige Brussel één kiesdistrict vormt met zijn Vlaamse randgemeenten, mogen Franstaligen die zich in deze stadjes en dorpen hebben gevestigd bij verkiezingen stemmen op een Franstalige lijst. De Vlamingen willen dat hieraan een einde komt, maar stuiten op verzet van de Franstaligen.

De Belgische oppositiepartijen zien in de aanstelling van Martens als bemiddelaar een motie van wantrouwen tegen Leterme, een fervent voorvechter van meer Vlaamse autonomie. Blijkbaar durft de koning het niet aan Leterme tot premier te benoemen voordat de kou over Brussel-Halle-Vilvoorde uit de lucht is, constateren de oppositiefracties. Zij pleiten voor verkiezingen in plaats van een doorstart van de huidige regering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.