Home

Achtergrond

Lely

Machinefabrikant Lely is actief in ruwvoederwinning, voersystemen en melkapparatuur. Het bedrijf beroept zich op zijn innovatieve vermogen, met de introductie van de melkrobot in 1992 onder de naam Astronaut als grote voorbeeld. De Lely Holding kent diverse dochters (onder meer Industries, Technologies) en is actief in ruim 60 landen.

Lely heeft de laatste jaren als hoofdactiviteit verkregen de productie en verkoop van melkrobot. Het verkocht circa 7.000 melkrobots wereldwijd, waarmee de firma concurrent DeLaval voorblijft. De groei moet volgens topman Van der Lely in de toekomst toenemend ook komen uit de divisie Forage Solutions voor voederwinningsmachines. Lely werkt daarbij samen met steeds meer partijen. Recent nog sloot het een joint venture met distributeur CA FNZ.

Lely werkt ook samen met een Duits en Amerikaans familiebedrijf: Mengele en Vermeer. In 2007 namen Lely en Vermeer samen balenpersfabrikant Welger over. Lely heeft voorts een minderheidsbelang in het Duitse Mengele Agrartechnik (onder meer hakselaars, kippers en mestverspreiders). In 2010 nam het Mengele Agrartechnik geheel over.

Robotmelkers die werken met de Lely Astronaut bezetten de eerste dertien plaatsen op een ranglijst van CRV, gebaseerd op de melkproductie. De statistieken hebben betrekking op CRV’s boekjaar 2009 dat eind augustus afliep.

Financieel

De netto omzet van Lely Industries, vallend onder Lely Holding S.a.r.l, daalde in 2009 van 240 naar 216 miljoen euro. De winst daalde van 13 naar 11 miljoen euro. Het bedrijf had ook last van de crisis in de melkveehouderij. De totale holding publiceert geen jaarrekening.

Adres

Lely Holding
Weverskade 110
4147 PA Maassluis

Website

Lely

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.