Home

Achtergrond

Led-verlichting Philips bij voetbal in Afrika

Philips heeft een oplossing bedacht om kinderen en volwassenen in arme landen na zonsondergang te kunnen laten voetballen.

Het technologieconcern heeft draagbare minischijnwerpers met led-verlichting ontwikkeld, waarvan de accu's overdag door zonne-energie worden opgeladen. Philips presenteerde de oplossing vandaag in Eindhoven.

Volgens Philips hebben 1,6 miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. Daaronder bevinden zich 500 miljoen in Afrika.

Met de masten is al proefgedraaid in Johannesburg (Zuid-Afrika) en Nairobi (Kenia). Ze zijn nu klaar om op de markt te brengen. Wat de oplossing kost, kan Philips niet zeggen, omdat het gehele systeem op maat wordt gemaakt. Het is in ieder geval goedkoper dan het aanleggen van een infrastructuur voor elektriciteit, aldus een woordvoerster.

Vier masten kunnen een veld met een lengte van 30 tot 40 meter verlichten. Philips richt zich in eerste instantie op de mogelijkheden die de verlichting biedt voor voetballiefhebbers. Het speelt daarmee handig in op het wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar voor het eerst in Afrika plaatsvindt. Maar er zijn volgens het bedrijf ook andere toepassingen denkbaar, zoals bij reddingsacties bij rampen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.