Home

Achtergrond

Langer verbod op flesjes in vliegtuigen

Het verbod om flesjes water en andere vloeistoffen mee te nemen aan boord van vliegtuigen verdwijnt pas uiterlijk april 2014.

De Europese Commissie heeft die vertraging vandaag gemeld in het Europees Parlement.

Het verbod zou eigenlijk komende april verdwijnen. Maar alternatieve apparatuur om passagiers te screenen bestaat volgens de Europese Commissie nog niet.

Veel passagiers ergeren zich eraan dat ze geen flesje water of andere drankjes mee in het vliegtuig mogen nemen. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat er vloeistofbommen aan boord worden gesmokkeld.

Het Europarlement is ontevreden met het uitstel. Veel partijen dringen aan op opheffing uiterlijk in januari 2013, meldde CDA- Europarlementslid Corien Wortmann. "Tegen die tijd moet de technologie wel goed genoeg zijn''.

Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft zich vanaf het begin in 2006 verzet tegen het vloeistofverbod in vliegtuigen, omdat het vooral irritatie oplevert. Ze vindt het voorstel van de Europese Commissie tot uitstel in diverse fases niet de oplossing. De tussenstappen voor onder meer transferpassagiers zijn volgens haar te lastig in praktijk. "De VS lijken in 2011 al over te stappen van een verbod naar screening. Als de apparatuur goed genoeg is voor de VS, waarom dan niet voor Europa?''

PvdA-Europarlementslid Emine Bozkurt vermoedt dat de Europese Commissie de oren laat hangen naar lobbyisten van de luchthavens. "Die zitten niet te wachten op een investering in nieuwe apparatuur'', aldus Bozkurt. "De Europese Commissie heeft van meet af aan vooral de goedkoopste optie voor luchthavens gezocht. Dat dit veel ongemak oplevert voor reizigers lijkt ze weinig te interesseren.''

Vorige maand bleken de verkeersministers van de 27 EU-landen niets te voelen voor geleidelijke versoepeling van het verbod om vloeistoffen mee te nemen aan boord. ,,We moeten vooroplopen bij de klantvriendelijkheid, maar we mogen de veiligheid niet uit het oog verliezen'', zei minister Camiel Eurlings na EU-beraad. Ook Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië vinden versoepeling niet verantwoord zolang er geen apparatuur voorhanden is om gevaarlijke vloeistoffen op te sporen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.