Home

Achtergrond 6 reacties

Landbouwbelang sneeuwt onder op klimaattop

Het belang van de landbouw dreigt ondergesneeuwd te raken bij de klimaatbesprekingen in Kopenhagen.

Dat stellen meer dan zestig internationale landbouwwetenschappers in een gezamenlijke verklaring. Volgens de wetenschappers en opinieleiders dreigen wereldwijde hongersnood en voedseltekorten als de landbouw geen prominente plek krijgt in de afspraken.

Boeren zullen volgens de wetenschappers worden geconfronteerd met problemen die ze nooit eerder hebben gehad: een grotere variatie in weersomstandigheden, hogere gemiddelde temperaturen, meer extreem warme dagen, kortere groeiseizoenen, verzilting, en nieuwe ziekten en plagen.

Het is geen sinecure de landbouw voor te bereiden op al die veranderingen, aldus de verklaring. 'Succes is niet gegarandeerd. Als de landbouw zich moet aanpassen moeten gewassen aanpassen, maar er is geen gen beschikbaar voor klimaatverandering. Aanpassing is nodig per gewas, per land maar ook internationaal."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Angst en paniek zaaien betekent voor heel veel mensen een zeer goed betaalde baan. Reken er maar op dat vooral de boeren het gelag gaan betalen van deze media hype.

 • no-profile-image

  gert

  Klimaatverandering is een hype,over de werkelijke problemen wordt niet gepraat,als de boer maar tegen een lage prijs wil produceren en allerlei risico,s ook nog voor zijn rekening neemt

 • no-profile-image

  meine

  Landbouw is meer een provieteur van klimaatverandering dan dat ze ernadeel van ondervindt CO2 is een heel goede groei bevorderaar Iedere plant heeft CO2 nodig om te groeien Het is een Elusy om te geloven dat wij ook maar enige invloed kunnen uitoevenen op het klimaat 1 vulkaan uitbarsting brengt meer CO2 in de lucht dan wat de mensheid produceerdt in 10 jaar daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn om te denken dat je dat kunt tegen houden

 • no-profile-image

  W Geverink

  En dan hebben we het nog niet eens over de stof en as die een flinke vulkaan bij een uitbarsting in de dampkring blaast en daarmee de zonnewarmte buiten houdt. Als je alles bij elkaar opteld blijft er niet veel over om wakker van te liggen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U bent Laconiek meneer W. Geverink!!!... In Canada kan men nog in noordelijke richting opschuiven. Maar in Spanje b.v. valt dat niet mee. Andezijds moet ik u gelijk geven, dat Angst en Paniek slechte Raadgevers zijn!!!...

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het klimaat verandert altijd, de boer die door gaat moet er mee leven. Dit is in leven en er naar werken! Anderen proberen het te overdrijven en er munt uit te slaan!!!! Die het meest praten doen niets!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.