Home

Achtergrond

Lage opkomst raadsverkiezingen

De opkomst bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen is gisteren bij alle deelnemende gemeenten lager uitgevallen dan in 2006.

Het CDA is in drie van de zes gemeenten de grootste partij geworden. Het VVD wint in twee gemeenten, terwijl de PvdA alleen in het Groningse Oldambt de grootste partij wordt.

Trots op Nederland (TON) van Kamerlid Rita Verdonk haalde in de Zuid-Hollandse gemeente Zuiderplas volgens de voorlopige uitslag zijn eerste twee raadszetels. De VVD wordt de grootste partij in de 27 zetels tellende raad van de nieuwe gemeente.

Venlo

Ook in Venlo staan de liberalen op winst: de VVD heeft er meer dan een kwart van de stemmen binnengesleept en passeert daarmee het CDA als grootste partij in de raad. De PvdA is in Venlo de grote verliezer en levert bijna de helft van het huidige aantal zetels in. Het CDA wordt wel de grootste partij in drie andere Limburgse gemeenten: Venray, Peel en Maas en Horst aan de Maas.

Venray

In de nieuwe fusiegemeente Venray wordt het CDA volgens de voorlopige uitslag met 34 procent de grootste partij. Daarna volgen de PvdA en Samenwerkend Venray (beide 15 procent), PP2 (14 procent), VVD (8 procent), SP (7 procent) en Inventief (6 procent). De opkomst bedroeg 44,7 procent.

Zuidplas

De VVD en de lijstverbinding van SGP en ChristenUnie zijn de grote winnaars geworden in Zuidplas, met 6 zetels. Daarna het CDA (5 zetels), PvdA (3 zetels), D66 (2 zetels) en SP (1 zetel). Van de drie lokale partijen die meededen, behaalde alleen Gemeentebelangen Zuidplas 2 zetels. TON behaalde er 2 zetels. De opkomst in de fusiegemeente bedroeg circa 50 procent.

Horst aan de Maas

In de kersverse fusiegemeente Horst aan de Maas werd het CDA met 40,6 procent van de stemmen de grootste partij. De liberale lijstverbinding Essentie (waar onder meer de VVD in is opgegaan) is de op één na grootste partij geworden met 22 procent van de stemmen. Daarna volgen de SP (19,1 procent), de socialistische lijstverbinding PvdA/Progressieve Kombinatie (11,2 procent) en D66 (7 procent). De opkomst bedroeg 50,6 procent.

Peel en Maas

In Peel en Maas behaalde het CDA 41 procent van de stemmen, gevolgd door PvdA/GroenLinks (15,5 procent), de VVD (11,8 procent), Lokaal Helden (8,5 procent), Lokaal Kessel (8,4 procent), Lokaal Maasbree-Baarlo (8,3 procent) en Lokaal Meijel (3,7 procent). De helft van de kiesgerechtigden ging stemmen.

Oldambt

In Oldambt (Groningen) lijkt de PvdA de grootste partij te gaan worden. De sociaal-democraten zijn in Oost-Groningen van oudsher de grootste partij. In alle drie de gemeenten waar Oldambt uit wordt gevormd, hadden de socialisten in de gemeenteraad een overtuigende meerderheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.