Home

Achtergrond

LTO wil opheldering over nieuwe meting percelen

Duizenden boeren kunnen fors minder toeslagrechten tegemoet zien, minder mest uitrijden of minder subsidies aanvragen doordat percelen volgens nieuwe metingen kleiner zijn dan gedacht.

Dat stelt LTO Nederland. Het landbouwareaal daalt door de nieuwe metingen met 40.000 tot 60.000 hectare.Dienst Regelingen, onderdeel van het ministerie van Landbouw, meet de grond die boeren in bedrijf hebben aan de hand van satellietbeelden. Deze aanpassing van het nationale perceelregister geschiedt op aanwijzing van de Europese Commissie in Brussel, die actuelere oppervlaktes wil.

Bij de regionale organisaties LTO Noord, ZLTO en LLTB regende het telefoontjes van verontruste boeren. Volgens LTO Nederland komt dat doordat onzorgvuldig wordt gewerkt.Wiebren van Stralen, LTO-beleidsadviseur Mest & Mineralen, noemt een serie voorbeelden van sloten die van 5 plotseling 12 meter breed zijn, en korting op houtwallen, ook al zit er gras onder. "Bovendien wordt soms afgetekend op de boomkruinen, in plaats van de stam." LTO wil een generieke oplossing voor alle boeren die vaststellen dat hun oppervlakte niet klopt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.