Home

Achtergrond 15 reacties

LTO wil opheldering over aanpassing percelen

LTO Nederland is boos over aanpassingen van de topografische percelen door de Dienst Regelingen van het ministerie van LNV.

Los van onduidelijke procedure leidt dit tot forse afwijkingen, waardoor akkerbouwers en veehouders 'ineens' 10 of 15 procent minder grond blijken te hebben, schrijft de organisatie in een brief aan minister Gerda Verburg.

LTO wil opheldering. "De maatverschillen tussen het papier van Den Haag en de weerbarstige praktijk zijn verontrustend groot’’, reageert voorzitter Albert Jan Maat in ledenblad Nieuwe Oogst.

Dienst Regelingen (DR) meet en becijfert aan de hand van satellietfoto's de grond, die boeren in gebruik hebben op hun bedrijf. Deze aanpassingen in het nationale perceelsregister gebeurt op aanwijzing van de Europese Commissie. De hamvraag is hoe correct de nieuwe metingen zijn, zegt Maat. Bij de regionale informatiecentra van LTO Noord, ZLTO en LLTB regende het volgens hem deze week telefoontjes van verontruste boeren. "Ze vrezen dat ze niet alleen een deel van toeslagen kwijtraken maat tevens worden geconfronteerd met hogere bedrijfskosten."

De 'nieuwe' grenzen en oppervlaktes van hun grond kunnen ingrijpende gevolgen voor hun toeslagrechten, aanvragen voor natuursubsidies, de veebezetting en de plaatsingsruimte voor hun dierlijke mest. "Als ze minder grond hebben, zit er voor veehouders niets anders op om meer mest van hun bedrijf af te (laten) voeren", stelt LTO. "Zelfs de ontheffing in het kader van een eerder verleende derogatie (uitzondering om meer mest te gebruiken) kan hierdoor op het spel komen te staan."

LTO meldt verder dat ook veel van de in het verleden aangegeven correcties en wijzigingen niet zijn verwerkt in de registratie, ook controleresultaten van de Algemene Inspectie Dienst (AID) niet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Ze kunnen het kadaster wel opheffen ,ze meten nu met andere maten

 • no-profile-image

  Leen

  PAPIER, PAPIER, PAPIER, sorry voor de typefout.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Veel percelen waren door LNV veel te ruim ingetekend, omdat men de percelen had ingetekend met het midden van de sloot als grens. In mijn geval had ik zo 7 meter meer kunnen opgeven(dus veel groter dan werkelijk). Sommige boeren namen het grotere perceel maar wat graag over, ook al wist men dat het groter was dan de werkelijkheid. In mijn situatie heb ik steeds opgegeven zoals bedoeld door LNV, namelijk de grond die ik werkelijk bewerkte. Er is nu dus ook amper correctie gemaakt door LNV.

 • no-profile-image

  boerin

  Dat is makkelijk praten. Maar 4,3 ha minder dan wat je zelf meent te bewerken , vindt ik een groot probleem. Als je op de kaarten inzoomt, blijkt dat de ambtenaren van mening zijn dat de boer enkele meters van de waterkant blijft met maaien. Ook drinken de koeien uit de sloot , maar vanachter het buro zien ze dat de koeien dermate watervrees hebben dat ze METERS uit de walkant blijven. Er zijn paden ingetekend die in de praktijk gewoon gemaaid worden, je rijdt er wel eens langs naar een ander perceel.
  Je krijgt dermate veel info toegestuurd over allerlei regels dat 1 mens dat niet meer kan bevatten, er moet ook nog gewerkt worden en allerlei boekhoudingen bijgehouden worden. En nou pakken ze je op papier zomaar je grond af, nog meer werk. We hadden het kunnen weten ???

 • no-profile-image

  Leen

  Volgend jaar gewoon aangifte doen op PARIER. Een kopie thuis houden en eens kijken wie de langste adem heeft.

 • no-profile-image

  x

  Vorig jaar kreeg ik bericht van lnv dat mijn oppervlakte niet klopte.
  Ik had te weinig opgegeven.
  Hebben ze zelf een halve hectare bijgeteld.
  Nu is de halve hectare er weer afgegaan
  Zo blijven de ambtenaren in ieder geval mooi bezig.

 • no-profile-image

  de boer

  idereen wordt 10% gekort anderen gingen u voor. is toch eerlijk ?

 • no-profile-image

  wim

  (I)legaal grond stelen noem ik dat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Demeter

  Water is toch geen land !

 • no-profile-image

  Leen

  Wat is er nu eigenlijk doorslaggevend voor de oppervlakte, het gerotzooi van LNV of de opgegeven maat door de agrariër? Waar ik mijn handtekening onder zet is voor mij van belang, niet het gerommel van LNV. Gewoon je rug recht houden.

 • no-profile-image

  inkomen uit matkt

  De kortste klap is stoppen met al die flauwekul van toeslagrechten, dan komen de inkomens weer gewoon uit de markt zoals het hoort en ook het beste voelt.

 • no-profile-image

  wim

  het zal wel.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom meten de boeren niet zelf met hun percelen met GPS materiaal. Even de GPS instellen en het bedrijf rond rijden en je weet of de afstanden van LNV kloppen. Voor de bemesting en bespuiting wordt dit systeem door LNV aanbevolen.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Voor velen het begin van het einde van het boeren bestaan .

 • no-profile-image

  bewooner platteland

  Ja ja boertjes het valt niet mee als je altijd de sloten hebt dicht geploegt en de groenstroken hebt verwijdert met de greppels en die ook dicht gemaakt hebt en dit ook tot je eigen grond mee rekent Melkveehouder S is tenminste nog verstandig geweest.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.