Home

Achtergrond 4 reacties

LTO wil actieve rol supers in discussie duurzaamheid

Supermarkten moeten zich actief opstellen in de discussie rondom duurzaamheid.

Nu maken ze zich er te gemakkelijk vanaf door zich voor te doen als doorgeefluik voor de wensen van de consument, vindt voorzitter Annechien ten Have van LTO Varkenshouderij.

Ten Have zegt dat op discussieplatform foodlog.nl. Zij reageert op een lezing van Marc Jansen van supermarktkoepel CBL. Hij stelt dat de duurzaamheidsagenda van supermarkten wordt bepaald door de consument.

Ten Have vindt dat supermarkten zich niet kunnen verschuilen achter hun rol als handelaar die biedt wat de consument vraagt. "Ze kunnen moreel niet ontkomen aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze bepalen met een handjevol voor 70 procent wat we thuis eten."

Ten Have vraagt zich af of supermarkten duurzaam niet alleen zien als een manier om meer omzet te maken en stelt dat mededingingsregels worden gebruikt als alibi om niets te hoeven doen. "Dat is een gemiste kans, want supermarkten moeten een belangrijke rol spelen als schakel tussen boer, verwerker en consument, willen we echt iets kunnen veranderen", vindt zij.

Jansen weerlegt dat supermarkten de duurzaamheidsagenda niet zelf hoeven te bepalen omdat zij geen veroorzaker van milieu- en dierenwelzijnsdiscussies zijn. "Supermarkten zijn geen probleem-eigenaar, maar dragen wel bij aan het oplossen van de maatschappelijke problemen." Als voorbeelden noemt hij de verkoop van biologische producten en de bijdrage aan verdovingsapparaten voor biggen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  josien kapma

  Ten Have doet hiermee een relevant en redelijk appèl op supermarkten. Samen werken aan een duurzamere keten, dat is constructiever dan zwartepieten. Dat betekent ook dat we als sector achter dit zinnige beroep van de LTO op CBL moeten gaan staan. Ik sta erachter.

 • no-profile-image

  Jophan

  De LTO zit al weer te slapen, een eerlijke prijsvragen aan de grote supermarkten werkt niet !
  Daar zijn oprecht slechte mensen de baas. En die gewoon willen blijven shoppen op plaatsen waar ze een winst marge van 25% halen!
  Hoe doe je dat: zorg voor een markt die draait op overproductie en ga dan op de wereldmarkt goedkoop inkopen.
  Daar hebben ze Euro-Gap voor!
  De oplossing zal politiek moeten.
  Millieu en diervriendelijk zal niet alleen bij de boer geregeld moeten worden, maar ook de kruidenier zal verplicht moeten worden het te verkopen!
  Dus LTO eis van de politiek echte oplossingen.
  Nu liggen er alleen maar eisen bij de agrarische sector!
  De kruidnier heeft 'n vrijbrief! In de hele EU werkt het zo.

 • no-profile-image

  gert

  De supers en consumenten gaan keihard voor de laagste prijs,daar werkt de NMA [EU] aan mee,ondanks het geschreeuw van wakker dier,wat duurzaamheid ?

 • no-profile-image

  varkens

  Duurzaamheid = toch ook het zorgen voor een fatsoenlijk inkomen voor de producent ipv. uitgemelkt te worden.
  Ik pleit er zelf al jaren voor dat ons Nederlands varkensvlees onder Max Havelaar keurmerk komt te liggen........want nu zijn we ook maar slaven die gebukt gaan onder slavendrijvers.....die jammer genoeg een goed verhaal kunnen presenteren!

Of registreer je om te kunnen reageren.