Home

Achtergrond

LTO: verdeling POP-geld lastig te beoordelen

De verdeling van geld ten bate van plattelandsontwikkelingsplannen (POP) is moeilijk te beoordelen.

Dat zegt Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Brussel heeft bekendgemaakt dat verschillende landen extra POP-geld inzetten voor herstructurering van de zuivelsector. Dat geld is vrijgekomen in verband met de bijstelling van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid eind vorig jaar.

Duitsland besteedt komende jaren 130 miljoen, Polen 62,2 miljoen en Italië 38,7 miljoen euro aan herstructurering van de eigen zuivelsector. In het POP-plan van Nederland, dat ook goedgekeurd is, is geen geld specifiek gereserveerd voor de zuivel.

"Een gelijk speelveld voor melkveehouders in Europa is punt van constante zorg", zegt Schenk. Of de verdeling van POP-gelden in omliggende landen zorgt voor oneerlijke concurrentie, kan hij niet zeggen. Het is volgens hem erg lastig om inzicht te krijgen in de manier waarop POP-geld wordt besteed.

"Onze directe betalingen zijn bijvoorbeeld veel hoger dan in Duitsland", legt Schenk uit. "In Duitsland kennen ze geen melkpremie meer." Het is volgens de vakgroepvoorzitter dan ook zaak om naar het totaalpakket te kijken.

Duidelijk is volgens hem dat de hervorming van het systeem leidt tot een onoverzichtelijke situatie. Nederland houdt vooralsnog vast aan het historisch model (toeslagrechten op basis van wat in het verleden is uitbetaald). Dat lijkt volgens LTO tot nu toe de beste manier om het geld bij de boer te houden. Na 2013 zal ook Nederland het beleid moeten aanpassen

Voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond Hans Geurts vraagt zich af wat er precies onder herstructurering van de sector wordt verstaan. "Als Duitsland met dit geld bijvoorbeeld kleinere bedrijven overeind houdt, staat dit haaks op het streven naar een vrije markt.

Lees ook: Duitsland steekt 130 miljoen POP-geld in zuivel

Of registreer je om te kunnen reageren.