Home

Achtergrond 6 reacties

LTO twijfelt aan oogstprognose CBS

De LTO-vakgroep Akkerbouw heeft twijfels over de betrouwbaarheid van de oogstprognose die het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige maand heeft gepubliceerd.

De vakgroep heeft het CBS hier een brief over gestuurd. Het CBS gaat in de oogstraming uit van een productie van 3,635 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 0,1 procent meer dan vorig jaar is geoogst.

De vakgroep heeft twijfels over deze gegevens, zei voorzitter Jaap Haanstra gisteren op een bijeenkomst op de proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat. "Het Bureau Aardappelmarkt Informatie komt half november met de eerste opbrengstprognose. Die is gebaseerd op proefrooiingen en is statistisch onderbouwd. BAI verwacht dit jaar een lagere productie van consumptieaardappelen. Hoe kan het dat het CBS uitkomt op een productie die vrijwel gelijk is aan vorig jaar?"

Opbrengstgegevens beïnvloeden de markt, zegt Haanstra. "Daarom moeten ze betrouwbaar zijn. Toen het CBS de cijfers had gepubliceerd, daalde aardappelprijs met 2 cent. Dan verliezen de aardappelen van de telers in een paar dagen 70 miljoen euro aan waarde."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Luister Teun!
  Bij ons weet de overheid in mei al wat er de grond ingaat, terwijl dit 4-5 maanden later pas geoogst wordt.Als jij je planten op de veiling brengt weet niemand dat een week van tevoren! en DAT is het verschil!!

 • no-profile-image

  Han

  Ik weet niet hoe het CBS nu aan de opbrengst cijfers komt, maar enkele jaren geleden werden telers gevraagd naar hun opbrengst verwachting. Deze cijfes vermenigvuldigen met de ha 's van de meitelling en enkele statistische correcties en zie daar het resultaat is bekent.
  Wil de landbouw van deze ellende verlost worden, dan moet men so wie so de opbrengst raming voor het CBS aan de lage kant houden, evenals de ha's bij de meitelling. Dit laatste geeft problemen bij de oppervlakte controle. Is dus met alle bureaucratie niet meer mogelijk. Blijft opbrengst raming over en ook hier is de wetenschap doene om de opbrengst via sateliiet foto's vast te zetten.
  Zit de boer hier op te wachten???
  Er is toch geen fabrikant die excact aangeeft aan de politiek wat hij dir jaar gaat maken, hij verziekt zijn markt toch niet.
  Wij boeren worden met drog redenen uit de crisis jaren (1930 -1950) nog steeds verplicht onze productie omvang aan de koper en concurent (buitenlandse landbouw) mede te delen.

 • no-profile-image

  arend

  die lui van CBS zijn ook maar van die groenlinks georienteerde ambtenaren die met een gesubsudieerde melkertbaan parasiteren ten koste van de agrarische sector.opdoeken dat artiesten bureau,op straat zetten die harlekijnen,zonder uitkering.dat hoeven wij toch allemaal niet instand te houden?

 • no-profile-image

  boerin

  DAT is het probleem. Alle bedrijfsinformatie van een agrarier ligt 'op straat'. Verplicht door de Overheid. De opkopers weten precies hoeveel aanbod er is. Marktwerking is een illusie.

 • no-profile-image

  gert

  Met dit soort prognoses is afgelopen zomer ook al de graanprijs gemanipuleerd !!! wat weer een lage graanprijs veroorzaakte

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Luister boerin. Als ik s morgens mijn bloemen, om 6.30, geveild worden, op flora holland ,dan weet heel de wereld 1 minuut later wat ik voor mijn product gehad heb...Of ik daar blij mee ben is vraag twee....het is wel zo.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.