Home

Achtergrond

LTO steekt nek uit

Melkgeiten- en melkschapenbedrijven in gebieden waar veel mensen besmet zijn met Q-koorts, gaan vrijwillig een jaar op slot.

Bedrijfsuitbreiding is niet mogelijk. Veehouders moeten bovendien met Q-koorts besmette dieren versneld afvoeren.

Dat is de kern van een gewaagd plan van aanpak van LTO Nederland, waarmee de bacterie zo snel mogelijk moet worden uitgeroeid. De organisatie treedt daarmee zeer gedurfd, pro-actief en uiterst concreet naar voren en wacht dus niet tot de overheid maatregelen oplegt.

Over de uitvoerbaarheid van het plan is niet zo veel te zeggen, over de inhoud wel. Op basis van tankmelkonderzoek is sprake van een indeling in licht en zwaar besmette bedrijven. In het eerste geval worden individuele dieren getest en bij besmetting afgevoerd. Zwaar besmette bedrijven gaan over op duurmelken, zodat de bacterie niet of nauwelijks wordt uitgescheiden. Door alleen met jonge, gevaccineerde dieren te fokken, worden de risico’s verder teruggebracht.

Voor deze pro-actieve opstelling is LTO te prijzen. Volgens LTO is er brede steun uit de sector. Het is te hopen dat dit ook geldt voor LNV en de Tweede Kamer. Want het plan staat of valt met de nu nog onduidelijke financiering. Het maatschappelijik belang vereist concrete steun van de overheid nu de boeren zo ver hun nek uitsteken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.