Home

Achtergrond 1 reactie

LTO: landbouw betaalt teveel aan waterschap

Als er niet snel een aanpassing komt van het waterschapsbestel, betaalt de land- en tuinbouwsector 300 miljoen euro teveel aan waterschapslasten.

Dat stelt LTO Nederland in een notitie aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer gaat morgen in debat met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) over de effecten van de nieuwe Wet modernisering waterschapsbestel. Daarbij komt ook de verdeling van de waterschapslasten aan de orde.

Volgens LTO betalen land- en tuinbouw structureel teveel heffing door de indeling van landbouwgronden en infrastructuur in één heffingscategorie. Staatssecretaris Huizinga wil de situatie pas opnieuw bekijken als de nieuwe Wet, die vorig jaar werd ingevoerd, vijf jaar functioneert. "Wachten tot de eerstvolgende evaluatie betekent dat land- en tuinbouw 300 miljoen euro gaan ophoesten voor het algemeen belang", stelt LTO.

Om snel te komen tot een eerlijker verdeling van de lasten, stelt LTO een verschuiving voor binnen de categorie ongebouwd. Dat kan via een aanpassing van het Waterschapsbesluit. De extra lasten die dat veroorzaakt voor de infrastructuur, kunnen via de wegenbelasting of de prijs van het treinkaartje worden doorberekend.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piereke

    Als ik zie welke romantische ambities de waterschappen hebben ten aanzien van natuur- en waterkwaliteit van de rivieren en sloten ga ik ervan uit dat de waterschapslasten de komende jaren nog verder stijgen. Ze stappen duidelijk af van de primaire taken droge voeten en voldoende water, maar houden zich meer bezig met ecologie, natuur en kwaliteit. Allemaal zaken die burgers bedenken, grondeigenaren moeten betalen en de consument die uiteindelijk te beroerd is een normale prijs voor voedsel te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.