Home

Achtergrond 5 reacties

LTO: concurrentiepositie VanDrie bekijken

LTO wil de overname van Alpuro door VanDrie nader bekijken.

De organisatie is bang dat de kalverintegratie na de overname een te grote stempel op de kalversector drukt.

Vakgroepvoorzitter Bert Loseman benadrukt dat er nog geen sprake van is dat LTO een klacht in gaat dienen bij de mededingingsautoriteiten. "We gaan ons wel laten informeren over de marktpositie van VanDrie en bekijken aan de hand daarvan of we verder actie gaan ondernemen."

Volgens VanDrie-topman Henny Swinkels komt het Nederlandse marktaandeel van VanDrie na de overname neer op 70 procent. "Je kunt niet automatisch de marktaandelen bij elkaar optellen, we zullen onze positie opnieuw moeten bevechten."

Loseman vermoedt dat het uiteindelijke marktaandeel groter dan 70 procent zal zijn. "Buiten de VanDrie Group is Vitelco straks de enige slachterij voor blanke kalveren. Kalverhouders en handelaren kunnen niet meer om VanDrie heen. Wij zijn bang dat ze een te nadrukkelijk stempel op de markt gaan drukken. Het tegengewicht van Alpuro zullen we daarin missen."

Loseman verwacht dat kalverhouders vooral bij het afsluiten van nieuwe contracten met de grote macht van VanDrie geconfronteerd worden. "Ik kan me voorstellen dat kalverhouders slecht hebben geslapen. Als er straks weer nieuwe contracten worden gesloten is er maar één aanbieder. Dan sta je toch erg zwak als ondernemer. Bovendien zijn er kalverhouders die om bepaalde redenen weg zijn gegaan bij VanDrie en nu toch weer de onderhandelingen in moeten."

Swinkels stelt dat de overname voor kalverhouders juist kansen biedt. "We kunnen de positie van de Nederlandse sector versterken, eerst op de Europese markt en daarna mondiaal. Het saldo van de kalverhouder moet goed blijven."

Loseman is het met Swinkels eens dat de overname ook gunstige aspecten heeft. "VanDrie wordt wel erg sterk, maar daar zit ook een positieve kant aan. De positie van de sector wordt verder versterkt en dat is natuurlijk goed."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrije mester

  De macht in de nuchterenhandel is het probleem niet, daar zijn nog afnemers zat. Veel groter is het probleem bij de afzet van veka's. Heel veel leveren aan de Pali/Vitelco helpt ook niet; zij kunnen ook maar een beperkte hoeveelheid kalveren vermarkten. Je bent aan de goden overgeleverd, nu maar hopen dat dat meevalt.

 • no-profile-image

  dirk

  Tjonge dat lto hier een punt van maakt want alles moet toch groter en nog eens groter en de markt zijn werking laten doen Oh nog effe dit de mkz periode en de afwerking ervan toen was deze sector ook niet zo scheutig om maar tezwijgen over de schuldvraag

 • no-profile-image

  willem

  Helemaal met boerke eens, als van drie de machts positie krijgt, krijgen wij als veehouders een scheet voor onze kalveren. Van drie heeft nu al veel in te brengen, maar dan word het helemaal
  hopeloos.

 • no-profile-image

  vrij boerke

  Kom vrije colega's, laten we de nummer 5 van de top 100 maar eens zweten en masaal daar de kalveren op gaan geven. Maak Vitelco (Paligroup) maar sterker dat ze tegen dat grote lichaam kunnen vechten.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Nu het kwaad is geschiet komt lto nog eens aanzetten om te kijken of ze ook nog kunnen natrappen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.