Home

Achtergrond

LNV laat landelijk gebied verslonzen

Burgers zijn te weinig betrokken bij het landelijk gebied. Het ministerie van LNV is hiervoor medeverantwoordelijk, door de vele regels en de trage besluitvorming.

Dat stelt de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) in het advies Braakliggend veld, dat vanmiddag is overhandigd aan minister Gerda Verburg. Het is het laatste advies van de RLG in zijn huidige samenstelling.

Aan het advies liggen liefst negen deelstudies ten grondslag, die gaan over landgebruik, ondernemen op het platteland, klimaat en natuur, communicatie en besluitvorming.

De RLG adviseert om bij toekomstig beleid voor het landelijk gebied de burger centraal te stellen. Deze onderkent de waarde van het landelijk gebied, als plek om te recreëren en te genieten, maar ook als gebied waar voedsel wordt geproduceerd, nu onvoldoende.

Ook het ministerie van LNV is daaraan debet, aldus de RLG, vanwege beleid dat doorspekt is van jargon, te veel regels, trage besluitvorming, en beleid dat slecht aansluit op de uitvoeringspraktijk.

"Er is leiderschap nodig, dat van nature lijkt thuis te horen bij het ministerie van LNV. […] Voldoende reden voor vertrouwen in dat leiderschap ontbreekt echter tot nu toe."

Volgens de RLG biedt de krimpende bevolking op het platteland een kans op meer ruimte voor zowel natuur als landbouw. De Raad adviseert om bij soortenbescherming ook over de landsgrenzen heen te kijken, als het niet haalbaar is om bepaalde natuurdoelen in Nederland te realiseren.

Lees ook Raad ziet te weinig leiderschap bij Verburg

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.