Home

Achtergrond

LNV: investeringsregeling in maart open

LNV wil de regeling voor kalverhouders die geïnvesteerd hebben in de referentiejaren vanaf 1 maart openstellen.

Dat heeft Arie van der Greft van Dienst Regelingen (DR) verteld tijdens een ledenbijeenkomst van de LTO-vakgroep Kalverhouderij en de Vereniging voor Rundvleesproducenten Oost-Nederland.

Van der Greft: "Voordat we de investeringsregeling definitief kunnen maken moet eerst de uitvoeringsverordening er zijn. Die is nu net klaar, en alleen nog in het Engels. Het is aan ons om te zorgen dat de ontkoppeling voor 1 januari geregeld is, zodat de investeringsregeling op 1 maart kan worden opengesteld. We zullen dus zeer flexibel moeten zijn."

Van der Greft stelt dat LTO en LNV bovendien nog met elkaar in discussie zijn over de precieze invulling van de regeling. Die is bedoeld voor kalverhouders die tussen 2006 tot en 2008 hebben uitgebreid of daarmee begonnen zijn. Daardoor hebben ze tijdens de referentiejaren, 2006, 2007 en 2008, minder kalveren geslacht. De steun die kalverhouders na de ontkoppeling ontvangen wordt bepaald aan de hand van de ontvangen slachtpremies in die tijd.

Wie tijdens de referentiejaren uitgebreid heeft, heeft echter minder premies ontvangen omdat er minder kalveren gehouden werden dan nu. Daardoor is het aantal kalveren tijdens de referentiejaren niet meer representatief. De investeringsregeling, die uit de Nationale Reserve gefinancierd wordt, zorgt voor een compensatie voor deze ondernemers.

"Investeringen die na 2008 gestart zijn tellen niet mee, toen stond de ontkoppeling al vast", licht vice-voorzitter van de vakgroep Hans Luijerink toe. "Het gaat om investeringen die al onomkeerbaar waren toen de slachtpremies ontkoppeld werden. We zoeken de grens op om er zoveel mogelijk uit te slepen, maar wel alleen voor wie er echt recht op heeft. Drie planken van de plaatselijke aannemer tellen niet."

Sinds vorige week kunnen kalverhouders op de site van LNV referentiebedragen zien en tot eind 2009 wijzigingen aanbrengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.