Home

Achtergrond 2 reacties

LEI: ook behoefte aan kengetal arbeidsrendement

Naast een kengetal rendement per vierkante meter staloppervlak zou er ook een kengetal voor het rendement van de arbeid moeten komen.

Zo reageert econoom Robert Hoste van het landbouweconomisch instituut LEI op de rendementsberekening per vierkante meter hokoppervlak die Abab vorige week presenteerde. Accountants- en adviesbureau’s Gibo en Alfa zijn niet onwelwillend over Ababs benadering.

Hoste wijst erop dat huisvesting in een vleesvarkensbedrijf inderdaad een belangrijk deel van de vaste kosten is, maar ook de hoeveelheid arbeid wordt een steeds belangrijker factor. Hoste voorziet ook dat arbeid in de toekomst schaars zal blijven. Hij wijst er ook op dat bijvoorbeeld in Duitsland al veel aandacht aan dit soort aspecten wordt besteed.

Ook varkenshouderij-adviseur Johan Jansen van de Gibo Groep kan een eind met de redenatie van Abab meegaan. "Maar het is wel belangrijk dat duidelijk is welke uitgangspunten er worden gehanteerd. Juist ook in een situatie waarbij mogelijk verschillende wettelijke oppervlakte-eisen naast elkaar worden gehanteerd."

Jansen meldt verder dat de Gibo Groep ook bezig is met een herziening van de jaarrekening. Daarbij hanteert de Gibo ook het begrip rendement per 100 kilo geslacht gewicht. Verder werkt de Gibo al met berekeningen per plaats en focust ook op de voerkosten.
Adviseur Henk Overbeek van Alfa-accountants kan zich herkennen in de redenatie van Abab. "Die redenatie klopt. De varkenshouderij moet het nu zelf ook oppakken."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boertje

  Daarna kun je ook menemen het rendement op het geinversteerde vermogen, er wordt namenlijk vlv stallen gebouwd voor €600,- per meter en voor €300,- (ik weet het een klein verschil).
  Daarna een nieuwe stal moet meer opbrengen dan een van 30 jaar oud.

 • no-profile-image

  boer

  Moeten ze ook bij ambtenaren onderzoeken,je zult versteld staan !!

Of registreer je om te kunnen reageren.