Home

Achtergrond 3 reacties

LEI: glasareaal in Friesland kan verdubbelen

Verdere ontwikkeling van de glastuinbouw in Friesland tot een concentratiegebied in Noord-Nederland is goed mogelijk.

Dat concludeert het landbouweconomisch instituut LEI in een rapport over de toekomst van de Friese land- en tuinbouw. Het huidige areaal kan verdubbeld worden naar meer dan 200 hectare netto glas. Voorwaarde is dat afzetkanalen zich goed ontwikkelen, stellen de auteurs.

De glastuinbouw in Friesland is sinds 2003 weinig gegroeid. In het streekplan van de provincie is uitbreiding van de glastuinbouw opgenomen van 450 hectare bruto glas, wat neerkomt op 225 hectare netto glas. De glastuinbouwgebieden bij Berlikum en Sexbierum omvatten samen zo’n 125 hectare.

De huidige tuinders geven aan voordelen te zien in de goede klimatologische omstandigheden, de mogelijkheden voor duurzaam energiegebruik en de logistiek goede ligging. De nabijheid en uitbreiding van Agriport A7 wordt als grote bedreiding gezien.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem Koolmees

  Als je in Berlicum komt met al die kassen en je legt je oor te luister dan komt er binnenkort heel wat glas vrij! Men verwacht dat er heel wat op de fles gaat.
  Ook in Emmen in de tuinbouwstreek Staat vast nog wel wat te koop aan lege kassen en dan nog helemaal niet te praten over het westland. Goed gedaan hoor l.e.i.
  Ga maar weer net zo verder met je rekensommetjes als voor de crisisdip.
  De enige die er wel bij gaan varen zijn de kassenbouwers en verder niets en niemand!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tjonge jonge wat een dwaas volk daar bij het LEI onvoorstelbaar

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Ik ben blij dat het LEI zo goed kan rekenen. Als je iets wil kun je alles naar je toe rekenen. Het Lei heeft blijkbaar ook niets van de financiële crisis geleerd.
  Er i2 al 10 jaar weinig tot niets verdiend in de meeste glastuinbouw. Men heeft enkel uitgebreid omdat de schaalvergroting als een soort wondermiddel werd en wordt gezien. Zorg er eerst maar eens voor dat er met een positief rendement gewerkt kan gaan worden.Liever een kleinere rendabele sector dan een grote sector met deze belabberde cijfers. Tuinders moeten eerst eens kijken wat voor hun zelf goed is en niet voor de banken.

Of registreer je om te kunnen reageren.