Home

Achtergrond

Kwart jonge vrouwen slachtoffer seksueel geweld

Bijna een kwart van de meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar heeft ooit te maken gehad met seksueel geweld.

Bij jongens ligt dit met 4 procent een stuk lager. De meeste daders waren bekenden van het slachtoffer. Dat staat in de Landelijke Jeugdmonitor die minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vandaag in ontvangst heeft genomen.

De monitor stelt dat jongeren 'schrikbarend' vaak slachtoffer worden van seksueel geweld. Van de meisjes geeft 7 procent aan te zijn verkracht, onder jongens ligt dit op 3 procent. Een op de tien meisjes heeft zich wel eens gedwongen moeten uitkleden, een op de vijf is tegen haar zin betast onder haar kleren. Bij jongens komt dit ook voor, alleen veel minder vaak. Gedwongen orale seks ondergaan of uitvoeren, komt voor bij 7 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens.

De monitor geeft ook voor het eerst cijfers over kinderen die een echtscheiding meemaken. Elk jaar maken rond de 33.000 minderjarigen mee dat hun ouders gaan scheiden. Meer dan de helft van deze kinderen is jonger dan tien jaar. Ouders die uit elkaar gaan, kiezen er vaker dan voorheen voor om beiden bij de opvoeding van hun kinderen betrokken te blijven.

Maandag verscheen de Landelijke Jeugdmonitor voor de twee keer. Samenstelling is in handen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin. In de jeugdmonitor zet het CBS bestaande gegevens over kinderen en jongeren tot 25 jaar op een rijtje.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.