Home

Achtergrond

Kwaliteit natuurcompensatie onvoldoende

De verplichte compensatie voor ingrepen in beschermde natuurgebieden is kwalitatief matig tot onvoldoende, komt traag op gang en de controle is te vrijblijvend.

De Zuidelijke Rekenkamer komt tot die conclusie in het allereerste kwalitatieve veldonderzoek in natuurcompensatiegebied.

Voor het onderzoek trok de Zuidelijke Rekenkamer naar 23 compensatiegebieden van in totaal 51 hectare door heel Brabant. Onder meer omdat de provincie geen sanctiemogelijkheid heeft, bestaat het risico dat bestaande natuur in kwantiteit én kwaliteit afneemt, concluderen de onderzoekers. De Rekenkamer noemt de situatie 'zorgwekkend'.

In slechts acht van de 23 gebieden werd vastgesteld dat er echt compensatiemaatregelen zijn uitgevoerd. In twee gevallen is sprake van winst voor de natuur. In drie gebieden is het nettoresultaat matig of onvoldoende en dreigt op termijn verlies aan natuurwaarden.

Over vijftien projecten kon de Rekenkamer geen oordeel vellen omdat er geen compensatieplan was of de maatregelen (nog) niet waren uitgevoerd.

De provincie Noord-Brabant herkent zich in het beeld van het onderzoek maar benadrukt dat de meeste realisatietermijnen nog niet zijn verstreken. De provincie heeft vertrouwen in een gemiddeld positief eindresultaat in de verschillende natuurgebieden.

De Zuidelijke Rekenkamer gaat in Limburg nog hetzelfde onderzoek doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.