Home

Achtergrond 1 reactie

Kromme constructie

De voortvarendheid die het kabinet heeft laten zien met de crisiswet is te prijzen; snel optreden is cruciaal ter bestrijding van de economische crisis.

Als Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, kunnen de maatregelen die bouwprojecten versnellen en boeren in natuurgebieden duidelijkheid bieden op 1 januari ingaan.

Dat is goed nieuws voor ondernemers. Veehouderijen krijgen straks weer de mogelijkheid hun bedrijven uit te breiden. Daarmee komt er een einde aan een hinderlijke (maar ook wel eens overdreven) impasse, ontstaan door een uitspraak van de Raad van State, die veel ondernemingen op slot heeft gezegd.

Toch zijn er kanttekeningen te plaatsen. Waarom is er een crisiswet voor nodig om de natuurbeschermingswet aan te passen? Natuurlijk, niet eerder was er een meerderheid om deze problemen aan te pakken. Maar het is een vreemde, kromme constructie, waar in de Senaat nog wel eens harde noten over gekraakt kunnen worden.

En of de aanpassingen in de praktijk positief uitpakken voor boeren, moet ook nog blijken. Veel bevoegdheden worden bij de provincies neergelegd; die kunnen zelf beslissen of zij gebruik maken van de aangereikte instrumenten met regionale verschillen tot gevolg. Het is te hopen dat ook daar de Eerste Kamer zich nog eens goed over buigt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  regelmagazijnen

  Boeren die deelnemen aan de primaire productie moeten steeds schaal vergroten.
  De eu heeft voor hen voorschriften en wetten.
  De nationale overheid heeft voor hen voorschriften regels en wetten.
  De provincies hebben voor hen steeds meer voorschriften regels en wetten.
  Zou deze schaalvergroting mischien aangewakkerd of mede drive zijn van de kostenverhogende regelbrij die zichzelf steeds verder uitbreidt?

Of registreer je om te kunnen reageren.