Home

Achtergrond 1 reactie

Kroes: geen tweede termijn door partijpolitiek

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft de indruk dat partijpolitieke overwegingen bij het kabinet ervoor zorgen dat ze niet wordt voorgedragen voor een tweede termijn in Brussel.

Ze zei dat vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Kroes is lid van de VVD. Het kabinet lijkt aan te sturen op een CDA'er als volgende Nederlandse eurocommissaris, of, als premier Jan Peter Balkenende EU-president wordt, een PvdA'er.

Kroes wil graag nog vijf jaar in Brussel blijven, maar alleen op haar huidige post. Volgens haar is het niet uitgesloten dat Nederland die opnieuw krijgt. "Regeringen van diverse lidstaten hebben mij laten weten dat ze het zeer op prijs zouden stellen als ik blijf.'' Dat een eurocommissaris twee termijnen dient op dezelfde post, is weliswaar niet gebruikelijk, maar ook niet uitgesloten, aldus Kroes. De economische crisis is volgens haar een extra reden om niet van commissaris te wisselen.

Kroes onderstreepte dat haar portefeuille Concurrentie voor Nederland van groot belang is. Zij moet er onder meer op toezien dat EU-lidstaten hun eigen bedrijfsleven niet bevoordelen met oneigenlijke staatssteun. Objectiviteit is daarbij een doorslaggevende eigenschap. Kroes bespeurt overigens bij sommige van haar collega's in de Europese Commissie "een tendens aan het eind van de rit'' om het daarmee niet meer zo nauw te nemen en het landsbelang voorop te stellen.

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke ziet ook dat het alleen gaat om de partijpolitieke belangen en als dat niet zo is dan "moet er iets hogers in het verschiet liggen.'' Als het niet lukt met Balkenende en er een lage post overblijft in de commissie, heef het kabinet iets uit te leggen, reageert hij vandaag. "De beste garantie voor het behoud van een hoge post is om Kroes te houden. Makkelijker kan het ook niet. Als er een persoon gezicht aan Europa gezicht, dan is dat Neelie Kroes.''

Ten Broeke wijst er ook op dat Kroes van links tot rechts wordt gewaardeerd. Zo zijn in de Kamer onder meer GroenLinks en D66 ervoor dat zij blijft. Zelfs SP-Kamerlid Harry van Bommel was vol lof over haar.

De VVD-politica herhaalde zondag nog eens dat ze niet beschikbaar is voor een rol in de nationale politiek. Uit opiniepeilingen blijkt dat veel Nederlanders haar graag als premier zouden zien.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    boertje canada

    IK denk dat hoe eerder ze er uit geknikkerd wordt hoe beeter het wordt voor nederland want nu is zij alleen maar bang dat ze nl bevoordeelt maar ze pakt nl nu juist harder aan dan andere landen zie maar naar hoe ze FC dwong om een goed draaiende kaasfabriek te verkopen die anders een beetje tegenmacht had kunnen geven tegen de groot grutters

Of registreer je om te kunnen reageren.