Home

Achtergrond

Kroes duikt in techniek

Neelie Kroes gaat in haar nieuwe functie diep in de techniek.

De frequenties voor mobiele televisie, auto's die zelf het alarmnummer 112 bellen bij een ongeluk, een maximumprijs voor mobiel internetten: Neelie Kroes is er vanaf begin volgend jaar verantwoordelijk voor.

Met de functie van ICT en Telecom neemt ze het werk over van de Luxemburgse Viviane Reding, die inmiddels al tien jaar EU-commissaris is en nu binnen de Europese Commissie een andere verantwoordelijkheid krijgt.


Reding slaagde erin een Europese maximumprijs in te voeren voor grensoverschrijdend gsm-en en sms-en. Dat ondanks forse tegenstand van vooral Zuid-Europese landen, die sindsdien inkomsten mislopen van mobiel telefonerende toeristen op hun stranden. Ook zorgde ze er met rechtszaken voor dat alle EU-landen nu 112 als alarmnummer hebben.

Juist dinsdag stemde het Europarlement nog in met een grondige herziening van de EU-telecomregels, op voorstel van de Europese Commissie. Daarbij is een streep gezet door een omstreden plan om internetgebruikers af te sluiten als ze verdacht worden van illegaal downloaden.

Een van de zaken die haar voorgangster heeft laten liggen, is een apart telefoonnummer voor vermiste kinderen. Het telefoonnummer 116000 werkt pas in vijf landen, waaronder Nederland. Kroes moet dus nog 22 landen achter de broek zitten om vaart te maken met het in gebruik nemen van dit nummer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.