Home

Achtergrond

Kroes akkoord met staatssteun ING

De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gegeven aan de staatssteun voor bank en verzekeraar ING.

Dit maakte Europees commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) woensdag bekend.

Vorige maand maakte ING de afsplitsing bekend van de verzekeringsactiviteiten en een deel van de bank. Die herstructurering was nodig om goedkeuring te krijgen voor de omvangrijke steun die het concern vorig jaar van de Nederlandse staat had gekregen.

Brussel heeft nu formeel toestemming gegeven aan het herstructureringsplan en daarmee aan de staatssteun. Volgens Kroes zijn nu voldoende maatregelen genomen om de verstorende gevolgen die de staatssteun heeft, te ondervangen.

ING werd vorig jaar hard geraakt door de financiële crisis. Het concern ontving daarom een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse staat. Verder garandeerde de Staat obligatieleningen. Begin dit jaar nam de staat ook nog eens een groot deel van het risico op de Amerikaanse hypotheekportefeuille van de bank over.

Behalve bij ING heeft Kroes bij nog een aantal Europese financiële concerns die staatssteun hebben gekregen, flinke ingrepen afgedwongen. Woensdag kregen ook het Britse Lloyds en het Belgische KBC goedkeuring voor hun omvormingsplannen. Beide concerns gaan, net als ING, afslanken.

ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen liet in een reactie weten dat de beslissing een belangrijke stap is voor het concern om de financiële crisis achter zich te kunnen laten. Aandeelhouders van ING mogen zich op 25 november tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitspreken over de plannen.

Het aandeel ING maakte op de Amsterdamse beurs een kleine sprong na de aankondiging. Na het merendeel van de ochtend in de min te hebben gestaan, noteerde ING aan het begin van de middag 0,9 procent hoger op 9,83 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.