Home

Achtergrond

Kraft doet vijandig bod op Cadbury

Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Foods heeft maandag een vijandig bod gedaan op de Britse chocolade- en snoepgoedproducent Cadbury.

Het bod bestaat deels uit contanten en deels uit aandelen Kraft en waardeert Cadbury daarmee op 9,8 miljard pond sterling (bijna 11 miljard euro). Het overnamebod werd vrijwel onmiddellijk verworpen door Cadbury. Volgens het bestuur van Cadbury getuigde het bod van "minachting''.

Het vijandige bod volgt op een poging van Kraft om tot een vriendschappelijke overname te komen. Een voorstel hiervoor werd in september echter door Cadbury van tafel geveegd. Het Britse Takeover Panel, de arbiter bij overnames, gaf Kraft hierna tot maandag de tijd om een formeel bod uit te brengen.

In september was er sprake van dat ook enkele andere partijen interesse hebben in de op één na grootste chocoladeproducent ter wereld. Onder meer het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé en chocolademaker Hershey zouden hun oog op Cadbury hebben laten vallen.

Kraft is na Nestlé het grootste levensmiddelenbedrijf ter wereld en is onder andere bekend van Lu, Toblerone en Côte d'Or. Cadbury maakt onder meer Dairy Milk-chocolade en Stimorol-kauwgum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.