Home

Achtergrond

Kosten diergezondheid in melkveehouderij lopen op

De kosten voor diergezondheid zijn de laatste jaren met bijna eenderde opgelopen in de melkveehouderij.

Dit blijkt uit gegevens die het LEI heeft gepubliceerd.

In 2001 werd nog ongeveer 70 euro per koe uitgegeven aan diergezondheid, in 2007 was dat bedrag gestegen naar 104 euro per koe.
Daarvan wordt ongeveer de helft uitgegeven aan medicijngebruik. Dit is op te splitsen in diverse kostenposten. Voor melkproductie-gerelateerde zaken wordt ongeveer 20 euro per jaar uitgegeven. Dat betreft met name de aankoop van middelen tegen klinische mastitis, gebruik van uierdip, en -spray en het gebruik van droogzetters.

Aan niet rechtstreeks toe te rekenen diergeneesmiddelen wordt 16 euro uitgegeven. Daarvan komt het grootste deel voor rekening van antibiotica. Het LEI noteert hiervoor uitgaven van zo’n 10 euro, maar tegelijk wordt aangetekend dat het gebruik van spuitbussen voor de behandeling van uiers niet mee is gerekend. Ook worden medicijnen gebruikt voor vaccinatie en de uitvoering van gezondheidsprogramma’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.