Home

Achtergrond

Koenders: ontwikkelingswerk Uruzgan gaat door

Ontwikkelingsprogramma's in de Afghaanse provincie Uruzgan zullen na het vertrek van de nu aanwezige Nederlandse militairen zoveel mogelijk worden voortgezet.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat vandaag duidelijk gemaakt na afloop van een driedaags bezoek aan Afghanistan, waaronder Uruzgan.

Koenders voerde gesprekken met vertegenwoordigers van de Afghaanse regering, hulporganisaties, de ambassadeurs van de Verenigde Staten en Canada en NAVO-commandant Nick Carter. Volgens Koenders is er veel bereikt door de gezamenlijke inzet van Nederlandse ontwikkelingssamenwerking-deskundigen, diplomaten en militairen in Uruzgan. "De veiligheid is vergroot, het aantal scholen is in drie jaar tijd verdrievoudigd en bijna alle inwoners hebben toegang tot gezondheidszorg.''

De economische ontwikkeling is volgens de bewindsman op gang gekomen, zelfs in het afgelegen Chora waar Koenders een bezoek bracht aan een aantal projecten. "Dat is een enorme prestatie waar Nederland trots op mag zijn en betekent daadwerkelijk vooruitgang voor de mensen in Uruzgan.'' Het aantal non-gouvernementele organisaties is in Uruzgan in drie jaar tijd gestegen van vier naar vijftig.

Koenders sprak met de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken over de noodzakelijke aanpak van corruptie. Het is volgens Koenders van belang dat corrupte ambtenaren en politiefunctionarissen worden ontslagen. "Zolang daar geen garanties voor zijn, zal Nederland geen nieuwe bijdrage van 25 miljoen euro overmaken naar het wederopbouwfonds.'' De Nederlandse minister heeft bovendien benadrukt dat de nieuwe Afghaanse regering ministers met 'schone handen' moet hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.