Home

Achtergrond 22 reacties

Koeienscheten in proefstal onderzocht

Kleef krijgt de primeur van de eerste Duitse proefstal voor koeienscheten, meldt de Gelderlander.

In een laboratorium wordt de samenstelling van de darmgassen van 144 koeien gedurende drie jaar onderzocht. Koeien produceren veel methaan en ammoniakgas, en dat is funest voor het milieu, meldt de Gelderlander. In de proefstal wordt onder meer geëxperimenteerd met de samenstelling van het voedsel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vooruitgang is meer dan meest

  niet benutte vegetatie b.v. moeras versus spijsverteringsorganismen moet de causus berekening uitstoot zijn!!!!! (simpele boer)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste veehouder, ik weet ook wel dat er op stal kuilgras en kuilmais wordt gevoerd (vroeger voerde men ook nog voederbieten en bietenloof) en focusde dus maar op dat gras. En dat is tegenwoordig voornamelijk raai. Lijkt mij erg eenzijdig, maar ik ben geen koei! In de wei staat meestal maar een soort gras: raaigras. En dat is eenzijdigheid ten top!

 • no-profile-image

  freek

  de droom job van elke 4 jarige
  de hele dag scheten tellen

 • no-profile-image

  jos

  wie wind heeft gewonnen zeg ik maar,ik ben het helemaal eens met theo alles gaat over uitstoot maar nooit over de opname
  net pvdd die vlees belastend vind terwijl de mens meer met dierlijk eiwit kan dan met plantaardig eiwit

 • no-profile-image

  brabant

  Metaan is toevallig ook een goede brandstof, dus niet te negatief. Wellicht komen er ook goede dingen uit.

 • no-profile-image

  jomanda

  Neem nog een glaasje ingestraald lachgas en een slokje bierborstel Proost....

 • no-profile-image

  Theo

  Wat mij het meest stoort is dat men het continue heeft over de gassen die de dieren en ook de mensen produceren, maar dat niemand geen enkele journalist eens uitlegt dat bij het groeien van gras, de plant deze gassen weer opneemt. Gras en alle ander groene planten onstaan immers door het opnemen van C en N en het verdampen van water onder invloed van zonlicht.

  Het is dus niet anders dan een kringloop proces

 • no-profile-image

  spotvogel

  ik dacht al Gert, wat ruik ik toch!

 • no-profile-image

  jeroen.roedema@gmail.com

  Herkauwer,Wandelaar. Hmm lang zeker geen bedrijf gezien?
  Ik voer altijd nog combinatie,waarbij mijn aandeel gras niet eens het grootste is. Koeien hebben een goeie mestvlaai,kwestie van goed voeren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoi Jomanda, het zal daar in Zalk op zondag wel niet mogen, maar ik kom straks toch even bij je op de Irish Coffee (met een wolkje lachgasmelk graag) want ik ben toch in de buurt. Dan kunnen we een boom opzetten over koeienscheten versus de klimaatcrisis. En dan zul je beleven dat Theo groot gelijk heeft. Die spijsverterings- en gistingsgassen komen in de natuurlijke kringloop terecht en het is idioot om te denken dat zoiets schadelijk zal zijn voor het milieu en voor de atmosfeer. Bij alle onzin die er al over de boeren wordt uitgestort komt straks ook nog de explosieven opruimingsdienst driemaal per week de hele melkveestapel doormeten op explosiegevaar. Wat een onzin!

 • no-profile-image

  down under

  Ik zeg hier zit een luchtje aan! (@ eerlijk thuis, vergeet vooral niet, de door derden ilegaal geplante, hennep niet ;)

 • no-profile-image

  gert

  Was laatst een item op de TV over winderigheid bij mensen ,een geneesmiddelenfabrikant verdiende er millioenen aan,dus er hangt nogal wat in de lucht

 • no-profile-image

  gekke henkie

  mensenscheten zijn pas echt funest. dat wordt inkrimpen van het aantal mensen.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Zeg wandelaar word tijd voor een bezoekje op een melkveebedrijf en kijken wat er allemaal in de koe gestopt word. Begin maar vast te tellen, Bierbostel, ccm,mks,perspulp,cigarant,geplette mais/tarwe, en dan nog wat er in het krachtvoer zit. En dan zal ik er nog wel wat niet kennen. En dat deden ze vroeger ook volgens jou?? Ha ha wat een gedachte

 • no-profile-image

  boer

  Onvoorstelbaar dat je mensen kunt laten denken dat de gassen die vrijkomen bij hun eigen ademhaling-en verteringsprocessen desastreus zouden zijn voor het milieu. Het zou mij niet verbazen dat het eten van uien straks verboden wordt om de methaan uitstoot te beperken. Een zorgelijke ontwikkeling.
  Mocht die stal nog geen naam hebben dan weet ik er nog wel een: Loenatik!

 • no-profile-image

  koetje

  The answer my friend is blowin in the wind

 • no-profile-image

  zwerver

  Inderdaad Jos. Nog vettere scheten laten bijvoorbeeld. Wat heeft de PvdD hier in godsneem mee te maken?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Het gaat niet om de eigen ademhalings- en spijsverteringsgassen Boer uut het Noorden, maar om die van de miljoenen runderen die dag in dag uit Barenburgsuperturbotetraspinaziegras moeten eten en verteren. Heel vroeger waren er bizons, wisenten en oerrunderen maar die aten vast en zeker gevarieerd. En toen stootte de mens nog geen tonnen broeikasgassen per inwonerequivalent uit. Maar je doet wel een goed voorstel: varieer gewoon met de ene dag spinazie a la creme, de volgende dag hete bliksem en de derde dag haché. Dan kun je een eigen biogasbedrijf beginnen.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Eerlijk is eerlijk, dat dacht ik helemaal niet. Ik gooi alleen maar een balletje op om erachter te komen wat jullie er allemaal instoppen. Want al dat gas moet toch ergens vandaan komen. Waar het heen gaat is duidelijk: nutteloos en vervuilend de atmosfeer in. Misschien wil Brabant er mee gaan experimenteren om koeien een rubberslip aan te trekken waarin het gas wordt opgevangen? Dan kan dat vervolgens naar een tank worden afgezogen. Mooie bijverdienste bij al die te lage melkprijzen. Maar er moet dan wel een bord 'explosiegevaar' op de melkstal komen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geen natte winden laten Henkie. Ik denk dat als koeien béter gras (dat wil zeggen kruidenrijk ruwvoer en niet enkel overbemest en opgejut raaigras) te eten krijgen zij al veel minder winderig zullen worden. Eenzijdigheid is gewoon funest voor een goede stofwisseling. Eet zelf maar eens een hele pan spinazie leeg.

 • no-profile-image

  boerin

  Onze koeien eten bijprodukten van de menselijke voedsel en brandstof industrie, die anders gedumpt hadden moeten worden, met als gevolg duurder voedsel en brandstof plus extra milieu belasting. Zij produceren hieruit heerlijke melk en methaan, dat inderdaad opgevangen wordt. Hiervan draaien wij stroom waarmee heel de straat van electriciteit wordt voorzien. Wat wil je nog meer?

 • no-profile-image

  Melkertje

  Uit onderzoek en proeven hier in de regio blijkt dat de koeien heel het jaar opstallen en meer mais in het rantsoen het methaan gehalte sterk daalt! Maar wat is het in Nederland: 70 % grasland, dan mag er meer dierlijke mest op het grasland, maar door dit hoge aandeel grasland is er bij de voeding meer uitstoot van Methaangas!! Trouwens ook met die hogere dierlijke mest gift worden er te weinig mineralen gegeven om een optimale gewasopbrengst te bereiken. Je kunt dat vergelijken met elke dag heb je 7 boterhammen nodig om te kunnen werken maar je mag er maar 5 eten, dus kun je niet optimaal werken!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.