Home

Achtergrond

Koeienkoppen als protest tegen import goedkope melk

Met koeienkoppen zonder huid bij zich als uiting van hun kwaadheid en wanhoop protesteren Hongaarse melkveehouders in hoofdstad Boedapest.

De boeren zijn naar de stad getrokken om de aandacht te vestigen op de lage melkprijzen die zij beuren. Behalve van dezelfde lage markt als in Nederland hadden de Hongaarse boeren de afgelopen tijd ook veel last van goedkope import van melk uit omringende landen. Daardoor liepen hun eigen afzetmogelijkheden en inkomsten nog verder terug. De boeren eisen van de regering dat maatregelen worden genomen tegen de import van de buitenlandse melk. Zo niet, dan volgen massale faillissementen van Hongaarse bedrijven, waarschuwen ze. Foto ANP

Een nieuw type aardappelrooier, de AVR 8200 Spirit WB, is aan het werk tijdens een rooidemonstratie bij loonbedrijf Meedendorp-Jansema in het Groningse Onstwedde. Het betreft een tweerijige verstekrooier met een bunker waar 6,5 ton in past. Hij kan rijdend worden gelost. Volgens verkoopleider Jos den Boer van AVR Nederland kwamen circa vijftig mensen af op de demonstratie. "Ondanks de crisis blijft men blijkbaar zoeken naar een grotere capaciteit." Het slechte weer maakte rijden aanvankelijk onmogelijk. Foto Harry Tielman

De Japanse hamsnijder Koji Aoyama buigt zich onder toeziend oog van de jury over de Spaanse ham die hij aan het snijden is. Hij doet mee aan een wedstrijd Iberico ham-snijden. In Tokio kwamen tachtig deelnemers bij elkaar om te strijden om het Japanse kampioenschap. Daarbij wordt gewerkt met Iberico ham uit de Spaanse streek Andalusië. Het snijden van deze ham gebeurt met een vlijmscherp mes en wordt als een vak apart gezien. De wedstrijd werd georganiseerd door Extenda, het handelspromotiebureau van Andalusië. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.