Home

Achtergrond

Karzai belooft corruptie aan te pakken

President Hamid Karzai heeft vandaag gezworen de "schandvlek'' van corruptie in Afghanistan te zullen uitroeien.

Hij sprak op zijn eerste persconferentie nadat hij een tweede ambtstermijn had gewonnen.

"Afghanistan is in diskrediet gebracht door corruptie. Onze regering is in diskrediet gebracht door corruptie. We streven er naar om met alle mogelijke middelen deze schandvlek uit te roeien'', zei hij. Hij beloofde "cruciale veranderingen'' van de nieuwe regering. Enkele uren eerder had de Amerikaanse president Barack Obama er bij Karzai op aangedrongen om de corruptie aan te pakken.

Karzai beloofde verder dat zijn nieuwe regering met iedereen wil samenwerken, of ze nu voor of tegen hem zijn. Hij reikte verder de "broeders'' van de Taliban de hand. Hij riep ze op naar huis terug te keren en de strijd op te geven. De Taliban noemden de herverkiezing van Karzai eerder een farce en beloofden de strijd te zullen voortzetten.

De kiescommissie schrapte maandag een tweede stemronde voor de presidentsverkiezingen nadat de enige rivaal van Karzai zich had teruggetrokken. Karzai zei dat het beter was geweest als Abdullah Abdullah zich niet had teruggetrokken en de verkiezingen zaterdag waren doorgegaan. De eerste ronde werd gekenmerkt door wijdverbreide fraude, waarvan vooral Karzai profiteerde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.