Home

Achtergrond 8 reacties

Kapitaal maakt Deense sector inflexibel

De flexibiliteit van de Deense melkveehouders om te reageren op schommelingen in de markt dreigt buitengewoon gering te worden.

Dat vreest sectororganisatie Dansk Kvæg. Het in stalinventaris en machines gebonden kapitaal in de Deense melkveehouderij is in de periode 2004-2008 namelijk gegroeid met 46 procent naar 725 euro per koeplaats. De grootste bedrijven met een veestapel van 320 koeien en meer hebben in die periode het geïnvesteerde vermogen afzonderlijk bekeken echter verzevenvoudigd naar gemiddeld ruim 8.300 euro per koe.

Volgens Dansk Kvæg is een dergelijk investeringsbeleid evenwel niet altijd verstandig. "In veel gevallen is het met het oog op de bewegingsvrijheid in moeilijke tijden beter zijn om extra personeel aan te stellen. In tegenstelling tot machines kan op arbeidskracht snel worden bezuinigd."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Landmand

  Beste piet.
  Er wordt bedoeld dat bij nienwbouw voor
  320 koeien met melkrobots en automatische
  boxen strooisysteem en automatichevoersysteem 8300 euro per koeplaats kost.
  een financiering van 20000 euro per koe is niet uitzonderlijk (inklusief 0.8 ha/per koe en jongvee)
  in Denemarken

 • no-profile-image

  Landbrug

  Sorry ik heb het verkeerd gelezen, mijn excuus. Per liter, had ik over het hoofd gezien.

 • no-profile-image

  boerin

  De totale financiering op een Amerikaans bedrijf mag misschien groot lijken, per liter af te leveren melk nog altijd slechts 25% of minder van hetgeen men in NL en Denemarken als benchmark hanteert, nl. zo'n 20 euro cent per liter.

 • no-profile-image

  hoe dom kan je zijn

  20000 euro lenen voor het melken van een koe van 10000 liter. Rente 5%, dat is 10 euro cent aan rente. Er zal mischien ook wat afgelost moeten worden. Tel uit je winst. Ben ik nu zo slim of is die boer nu zo dom die dat bedrag leent om zijn koeien 2x daags te mogen melken. Echt niet te geloven dat banken hier in mee gaan, deze boeren moeten tegen zich zelf in bescherming worden genomen. Een bank heeft ook zorgplicht. Een beetje net als wat DSB bank heeft gedaan met hypotheken. En tegen deze boeren zou ik willen zeggen LEKKER MELKEN JONGENS, GENIET ER VAN!!!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De financiérings mogelijkheden lijken in Denemarken, grenzenloos te zijn!!!... Dat is geen kattepis, één financiéring van 8300 euro per GVE ? , heb ik dat goed begrepen???

 • no-profile-image

  Han

  Piet zover ik weet is het deel vreemd vermogen in de Deense landbouw al vele jaren erg hoog voor ons idee. Ik hoop het niet, maar dit zou ook de Nederlandse boer kunnen treffen, zeker als hij niet kan afkicken van zijn GROEI VERSLAVING .
  Neem als voorbeeld de Verbakel boeren met een gering kapitaal een groot bedrijf uit de grond willen stampen.Is bloed link gebleken, de een na de ander is volgens Boerderij omgevallen nu de prijs even tegen zit. optimisme is goed maar te optimistisch??

 • no-profile-image

  Landbrug

  Als iemand dan van dom beticht,zorg dat je eigen getallen dan wel goed zijn,nu krijgt men toch vraagtekens?
  20.000 5%=100 euro
  Daarbij, de 10.000 liter niet de standaard hier.

 • no-profile-image

  Landbrug

  Denen heb erg veel geinversteerd in automatisering en daarnaast nog vrolijk ook personeel lopen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.