Home

Achtergrond

Kamer wil snel uitsluitsel over aanpak Q-koorts

De Tweede Kamer wil vóór vanmiddag 18 uur een brief van de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) over de aanpak van Q-koorts.

Als de Kamer niet tevreden is over de inhoud van de brief, dan wil ze nog morgen een overleg met beide bewindslieden. Anders vindt zo'n overleg waarschijnlijk volgende week plaats. Zowel Verburg als Klink zijn van plan later op de dinsdag naar het buitenland te vertrekken.

Aanleiding voor het verzoek van de Kamer vormt een uitzending van actuatliteitenprogramma Nova, eind vorige week. Daarin werd gemeld dat inmiddels tachtig van de 360 melkgeitenbedrijven in Nederland vermoedelijk besmet is met Q-koorts.

Een woordvoerder van LNV legt uit dat de stijging van het aantal officieel besmette bedrijven komt omdat vanaf 1 oktober is begonnen met tankmelkonderzoek. Met deze methode kan een besmetting preciezer worden vastgesteld dan op grond van klinische verschijnselen. Vóór 1 oktober werd een bedrijf besmet verklaard als er meer dan 5 procent misgeboorten waren vastgesteld.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vond de Nova-uitzending eenzijdig. Hij vindt dat directeur Roel Coutinho van het Centrum infectieziektenbestrijding de onrust over de Q-koorts nodeloos aanwakkert.

"De sector en de overheid hebben al veel maatregelen genomen. Bovendien is het een complexe ziekte", aldus Ormel, die daarmee de ernst van de ziekte niet zegt te willen bagatelliseren.

SP-Kamerlid Henk van Gerven pleit voor een algeheel vervoersverbod voor geiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.