Home

Achtergrond

Kamer wil productie nieuwe kolencentrales begrenzen

De Tweede Kamer wil de productie van elektriciteit door nieuwe kolencentrales inperken.

De Kamer wil ze een CO2-norm en een verplicht aandeel in de productie van duurzame energie opleggen. Het parlement komt daarmee tegemoet aan de roep van LTO Glaskracht om in actie te komen tegen de kolengestookte elektriciteit. Volgens de belangenorganisatie voor tuinders bedreigen vier nieuw te bouwen kolencentrales het voortbestaan van WKK's.

Glaskracht stelt dat vanaf 2013, als de centrales in productie komen, WKK's uit de markt geprijsd worden. "De kostprijs van de goedkoopste WKK-tuinder zal hoger komen te liggen dan die van de kolencentrales als de gasprijs oploopt", redeneert Rob van de Valk, energiespecialist van Glaskracht. "De kostprijs van kolencentrales zal niet stijgen,” verwacht hij. Bovendien produceren kolencentrales volgens Glaskracht vanaf 2013 méér dan de binnenlandse en buitenlandsevraag bij elkaar opgeteld. "De marktprijs keldert dan tot een dieptepunt en voor tuinders is dan geen plek meer."

Volgens Glaskracht kunnen WKK's dan alleen nog draaien met zware subsidies, zoals de Stimulering Duurzame Energie (SDE). Onlangs oordeelde minister Van der Hoeven (EZ) dat er in 2010 geen subsidie voor onrendabele WKK's komt. Ze sluit een subsidie in de toekomst niet uit. Volgens Glaskracht heeft de overheid ervoor gekozen de subsidie af te wentelen op de energiegebruikers en dat vindt de organisatie onwenselijk.

Glaskracht wil verder een verbod of heffing op lozing van restwarmte en verplichte opslag van CO2 in de bodem.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.