Home

Achtergrond

Kamer wil binnen uur uitsluitsel van premier

De Tweede Kamer wil dat premier Jan Peter Balkenende binnen een uur laat weten of hij vanavond bij het debat over verhoging van de AOW-leeftijd is.

Is hij er niet, dan wil de oppositie het debat schrappen. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hoopte het parlement rond 15.00 uur opnieuw bijeen te kunnen roepen voor beraad over het debat.

De premier liet woensdag weten dat hij en minister Wouter Bos (Financiën) niet bij het debat aanwezig zullen zijn. Volgens hem gaat het debat over de uitvoering van de hogere AOW-leeftijd en ligt het voor de hand dat de verantwoordelijke bewindslieden van Sociale Zaken de degens kruisen met de Kamer.

De oppositie vindt de opstelling van Balkenende onacceptabel, arrogant en ondemocratisch. Indienster van het verzoek voor het AOW-debat GroenLinks-leider Femke Halsema verweet de premier aan "werkweigering'' te doen. Hij boycot het debat volgens haar.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vinden wel dat het debat prima met minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kan worden gevoerd. VVD-fractievoorzitter Mark Rutte hekelde de opstelling van de regeringspartijen, die in zijn ogen een debat over de AOW tussen de premier en de oppositie blokkeren.

Volgens D66-fractieleider Alexander Pechtold zou het AOW-besluit weleens "de belangrijkste beslissing van dit kabinet kunnen zijn''. SP-leider Agnes Kant stelde dat Balkenende tot nu toe een inhoudelijk debat over de AOW in de Kamer heeft afgewezen, omdat er nog geen besluit was.

Verbeet wees erop dat de Kamer zelf ook het debat heeft uitgesteld, nadat het kabinet half oktober het besluit genomen had, om de aanwezigheid van de vier betrokken bewindslieden mogelijk te maken. Zij zegde toe bij Balkenende te benadrukken dat ,,een hele grote minderheid'', ofwel de voltallige oppositie, prijs stelt op zijn aanwezigheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.