Home

Achtergrond 2 reacties

Kamer wil aparte status plattelandswoning

Een meerderheid van de Tweede Kamer hoopt met een aparte status voor plattelandswoningen problemen op te lossen rond de bewoning van voormalige boerderijen.

CDA-Kamerlid Ruud van Heugten heeft maandag met steun van PvdA, VVD en SGP een motie ingediend die minister Jacqueline Cramer (VROM) vraagt om voor 1 juli 2010 met een wetsvoorstel te komen, die regelt dat gemeenten de bestemming 'plattelandswoning' kunnen toepassen.

De nieuwe bestemming moet het mogelijk maken een boerderij die geen deel meer uitmaakt van een boerenbedrijf, te bewonen, zonder dat er conflicten ontstaan met agrariërs in de omgeving over beperkingen op het gebied van bijvoorbeeld geluid- en stankoverlast.

Deze zomer presenteerde Van Heugten een initiatiefnota voor de plattelandswoning. Volgens het Kamerlid van de regeringspartij zijn er naar schatting meer dan vijfduizend voormalige boerderijen. Na afsplitsing van een boerenbedrijf blijft de ex-boer er vaak wonen. Of het bedrijfspand wordt verkocht aan iemand die graag op het platteland wil wonen. Daardoor ontstaat er op het gebied van milieuwetgeving een gewone woning met allerlei gevolgen voor omliggende agrarische bedrijven.

Lees ook Steun voor nota plattelandswoning

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer Harms

  Dit is niet goed voor de overblijvers in de veehouderij.
  Het agrarisch gebied moet agrarisch blijven met zo min mogelijk burgers.
  Dit plan is alleen goed voor stoppers die daarna hun huis duur kunnen verkopen.
  Hun gekregen varkensrechten / fosfaat / melkquotum hebben ze al verzilverd en dat is al meer dan genoeg.

 • no-profile-image

  wolf

  Helemaal mee eens boer Harms. Ik zou het zelfs scherper willen stellen. Indien er sprake is van rood voor rood dan niet alleen de bedrijfsgebouwen slopen maar ook de woning in ruil voor nieuw bouw aan de rand van bebouwde kom!

Of registreer je om te kunnen reageren.