Home

Achtergrond

Kamer praat over CO2-opslag Barendrecht

De plannen voor gasopslag bij Bergermeer (Noord-Holland) en CO2 bij Barendrecht houden de gemoederen bezig.

De Barendrechtse Stichting CO2isNee biedt de Tweede Kamerleden vandaag een petitie aan voordat die over beide projecten gaan praten met minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

Volgens de Stichting C02isNee kost het ondergronds opslaan veel energie en leidt het tot 25 procent meer brandstofverbruik en CO2-productie. Absoluut niet duurzaam, vindt de stichting. Maar wel duur. CO2isNee bood de Kamer ruim duizend handtekeningen tegen de ondergrondse opslag aan.

Voor Van der Hoeven telt in Barendrecht en Bergermeer de veiligheid. "Op het moment dat de veiligheid in het geding is, houdt het op.'' In Barendrecht is de veiligheid niet in het geding, wezen diverse onderzoeken uit. Ook een 'second opinion' over de plannen in Bergermeer gaf aan dat de veiligheid daar niet wordt aangetast.

Van der Hoeven en haar collega Jacqueline Cramer (VROM) besloten woensdag dat de proef met CO2-opslag bij Barendrecht doorgaat. Uiterlijk begin 2013 zou het experiment in het kleine lege gasveld kunnen starten. Er is alleen een vergunning afgegeven voor het kleine veld; pas later wordt besloten of die wordt vervolgd in een groter veld in eveneens Barendrechtse bodem.

De gemeente Barendrecht heeft al aangekondigd dat ze het er niet bij laat zitten en het besluit zal aanvechten. Volgens de SP heeft de minister heel wat uit te leggen bij de keuze voor deze techniek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.