Home

Achtergrond 2 reacties

Kamer kritisch over Q-koortsplan LTO

De Tweede Kamer reageert gereserveerd op de aanpak, die LTO heeft voorgesteld ter bestrijding van de Q-koorts.

Vooral de verlangde overheidssteun ontmoet weerstand. Dat blijkt uit een rondje langs fractiewoordvoerders. De Kamer debatteert morgenvanavond met de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) over de aanpak van de dierziekte.

In de aanloop naar dit debat stelde LTO maandag voor om besmette dieren te slachten, geen besmette dieren meer te gebruiken voor de fokkerij en om melkgeiten- en melkschapenbedrijven in Zuid-Oost-Brabant voorlopig niet te laten uitbreiden. LTO spreekt van een 'ultieme krachtsinspanning', alleen mogelijk met financiële bijdrage van het rijk. Over hoe hoog die moet zijn, en waarvoor, laat LTO zich niet uit.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel noemt de voorgestelde maatregelen prima. "Maar dat de rekening bij de overheid wordt gelegd, gaat ver." Ormel wil eerst het oordeel horen van Verburg, en lopend onderzoek afwachten. Harm Evert Waalkens (PvdA) en Ernst Cramer (Christenunie) vinden het niet terecht dat de sector alleen maatregelen wil nemen in ruil voor financiële steun. "Die twee zaken moeten we loskoppelen", zegt Waalkens. Cramer vraagt zich af of een tijdelijk uitbreidingsverbod helpt. Waalkens wil zo’n verbod voor heel Nederland. De linkse oppositie vindt dat het kabinet te lang heeft gewacht met ingrijpen en wil nu actie.

Verburg en Klink opperden begin oktober zelf een uitbreidingsverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven. Later krabbelde Verburg terug tot een verbod voor besmette bedrijven.

Lees ook: LTO wil geitensector niet uitbreiden in Q-koortsgebieden

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gait

  Beste gerrit en Irene; mkz, pest en vogelgriep zijn A ziektes en q koorts niet Vandaar dat er voor q koorts geen vergoedingen gelden voor ruiming.

 • no-profile-image

  i van werven

  De Q koorts.
  Hallo.
  Is dit afdoendeom de qkoorts aan ta pakken omdat hier ook om mensen gaat die er goed ziek van worden.
  warom niet net zoals de varkenspest en de mkz alles ruimen Zoals het nu gaat is water naar de zee dragen.
  En alles ontsmetten.
  Zo is het met de varkens en veehouders ook gebeurd
  Daar werd toen ook weinig of niets over gezegd.
  De impact was toen ook groot.
  Waarom bij de melkgeiten en melkschapenhouders niet.
  Graag antwoord hierop.

  Gerrit en Irene van Werven

Of registreer je om te kunnen reageren.