Home

Achtergrond 2 reacties

Kamer blijft kritisch over arbeidsmigrant

De Tweede Kamer is onverminderd kritisch over de wijze waarop de land- en tuinbouw gebruikmaken van arbeidsmigranten, met name uit Oost-Europa.

Dat bleek vandaag bij een debat met de ministers Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en Eberhard van der Laan (Wonen, Werken en Integratie). Vooral de linkse partijen zijn slecht te spreken over aanhoudende berichten over fraude en misbruik.

Het incident met aspergeteler Janssen uit Someren, in mei dit jaar, is wat dat betreft symptomatisch, vinden de partijen. Janssen werd beschuldigd van slavernij, omdat zij werknemers, meest Roemenen, huisvestte in tenten en ze zou onderbetalen.

Naar aanleiding van deze zaak heeft het kabinet verdere maatregelen genomen om misbruik te voorkomen, met name het kunnen weigeren of intrekken van werkvergunningen bij herhaaldelijke overtredingen. PvdA-Kamerlid Hans Spekman vindt het niet genoeg. Hij vroeg om boetes gelijk te innen, ook als de werkgever in kwestie bezwaar maakt. Daarnaast vroeg hij om een nader onderzoek naar schijnzelfstandigen.

Minister Donner antwoordde dat de Arbeidsinspectie op dit vlak al het maximale doet. Volgens hem zijn in 2008-2009 circa 150 tot 200 schijn-zzp’ers tegen de lamp gelopen, vooral Bulgaren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Je zou ook een onderzoek kunnen instellen naar schijn-volksvertegenwoordigers die overal tegen zijn en schijn-natuurdoelen subsidiëren en schijn-milieuwinst opleveren. Ik denk dat een veel Oost-Europeanen hier graag werken. Pers en politiek hebben een enkel geval van "mogelijke" misstanden dermate uitvergroot dat de positie van deze groep onnodig veel schade oploopt en de sector demoniseerd.

 • no-profile-image

  Han

  Ik kan me ook afvragen waarom in een land met honderdduizenden werkelozen, we arbeids migranten (gastarbeiders) hebben.
  Ik weet wel dat de land- en tuinbouw niet zonder kunnen als ze wil overleven in de markt waar de concurent zich bedient van "slaven".
  De politiek zou ook eens zijn best kunnen doen om de eigen mensen aan het werk te zetten en wel zo dat noch de landbouw noch de werknemer er slechter van wordt. Zelfs de staat zal er mee besparen op uitkeringen. Helaas het te werkstellen van een fabrieksarbeider of ambtenaar in de landbouw is a-sociaal en tegen iedere vakbonds regel in. Er is geen politieke partij die hier zijn vingers aan durft te branden in verkiezings tijd. Bijna altijd hebben we verkiezingstijd gemiddeld 4 x / 4 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.