Home

Achtergrond

Kali-markt lijkt er langzaam bovenop te klimmen

Boeren beginnen wereldwijd weer meer kunstmest op basis van kaliumcarbonaat (kali) te kopen.

In Europa is de opleving vooralsnog beperkt maar in de VS trekt de markt sterk aan wat kan leiden tot hogere prijzen van vaste kunstmest.

Intrepid Potash, één van de grootste producenten van kali ter wereld, schrijft in haar kwartaalrapport dat de vraag naar kali de bodem wel bereikt heeft. Kopers komen voorzichtig weer terug op de markt, aldus de Amerikaanse firma.

De grootste consument is China, en pas wanneer zij contracten ondertekenen wordt duidelijk wat de marktprijs wordt. Tot nu toe wachten boeren omdat de prijs blijft dalen. Intrepid Potash ving het afgelopen kwartaal een prijs van 340 euro per ton, tegen 463 euro een maand eerder.

Intrepid Potash verwacht dat rond het voorjaar volgend jaar de vraag tot een normaal of bijna normaal niveau hetsteld is. Er is volgens het bedrijf uit Colorado een licht tekort aan graan waardoor boeren bij de volgende oogst naar verwachting een hoge prijs ontvangen.

Het Canadese PotashCorp, de grootste kali-kunstmestproducent ter wereld, stelt dat het herstel langer dan verwacht op zich laat wachten. Dat komt vooral doordat de Amerikaanse soja en maisoogst is uitgesteld door langdurige regenval.

In Europa ziet het in Amsterdam zetelende ICL Fertilizers nog maar een beperkt herstel, al draaien de fabrieken al wel weer op min of meer volledige capaciteit. Wat wordt gekocht, wordt echter meteen aangewend. Boeren kopen niks op voorraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.