Home

Achtergrond

Kadaver reuzenhaai spoelt aan op Ameland

Op het strand van Ameland zijn zondagavond de resten van een jonge reuzenhaai ontdekt.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de haai hoofd-, staart- en huidloos. "De haai is waarschijnlijk al een week of vier dood'', aldus de woordvoerder. De ontbrekende delen zijn weggerot. "Aan de structuur van de botten en een klein stukje huid konden we vandaag bij daglicht zien dat het om een reuzenhaai gaat.''

Het haaienkadaver is zo'n twee meter lang. "Als alles er nog aan zat dan was hij waarschijnlijk bijna drie meter lang'', aldus de woordvoerder. Volwassen reuzenhaaien kunnen volgens hem elf meter worden en wegen rond de 5000 kilo. Reuzenhaaien komen veel voor in de Atlantische Oceaan. "Kleinere exemplaren worden ook wel eens in de Noordzee gesignaleerd.''

De Amelander haai is door Rijkswaterstaat en het natuurmuseum op Ameland begraven. "Hij ligt nu tijdelijk onder de grond, tot we weten wat we ermee moeten doen. Misschien worden de resten wel gebruikt voor nader onderzoek.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.