Home

Achtergrond

'Kabinet, praat met Hamas'

Het Nederlandse kabinet moet met Hamas gaan praten.

Om het conflict tussen Israël en de Palestijnen vlot te trekken is het van groot belang dat met alle partijen wordt gesproken, dus ook met de radicale beweging die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook. Juist Nederland kan daar een rol in spelen, omdat het goede betrekkingen heeft met zowel Israël als de Palestijnen.

Die oproep doen vier organisaties dinsdag in een advertentie in NRC Handelsblad, in het zicht van een bezoek van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman deze week aan Nederland. Het initiatief komt van Een Ander Joods Geluid, Gate48 (een platform van kritische Israëli's in Nederland), het Nederlands Instituut Palestina/Israël en het Steuncomité Israëlische Mensenrechten- en Vredesorganisaties. De oproep staat ook op internet.

Inmiddels hebben volgens de organisatoren zeker vijfhonderd mensen die ondertekend. Onder hen bekende academici en (oud-) politici van tal van partijen zoals oud-premier Dries van Agt, Hans van den Broek, Frans Andriessen, Hedy d'Ancona, Dick Dolman, Farah Karimi, Tineke Lodders, Hans van Mierlo. De initiatiefnemers wijzen erop dat ook in Israël zelf meer geluiden komen van prominenten om met Hamas te gaan praten.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) weigert dat. Hij vindt dat de beweging eerst het geweld moet afzweren, Israël moet erkennen en oude vredesverdragen moet naleven. Een Kamermeerderheid steunt hem hierin. De PvdA, SP en GroenLinks lijkt het juist wel zinnig om met Hamas contact te hebben over een oplossing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.