Home

Achtergrond

Kaasgroothandel ziet niets in staatssteunverzekering

De extra steun van de overheid bij de exportkredietverzekering helpt niet.

Dit constateert de Vereniging Nederlandse Kaasgroothandelaren (VNK). In juni besloot de overheid om de Nederlandse exporteurs te hulp te schieten omdat de kredietverzekeraars onder invloed van de kredietcrisis te bang waren geworden. Kredietverzekeraar Atradius stapte voor veel bestemmingen terug van een bedrijfsrisico naar een landenrisico.

Export naar landen als Rusland bleek niet meer te verzekeren. De overheid kwam daarop met een tijdelijke steunmaatregel, de tijdelijke aanvulling staatskredietverzekering (Task). Die werkt echter niet, constateert de VNK.

Reden is dat de Task niet instapt waar de kredietverzekeraars ook wegblijven. Bovendien is de extra premie-opslag van 1,5 procent te hoog bij de vaak scherpe marges, klagen ook bedrijven buiten de kaashandel. "Ook de bloemenhandel heeft veel last", weet Willem Jan Roth van Uniekaas. Wat extra pijn doet is dat buurlanden de handel vaak wel extra steunen. "Daarmee verliezen we terrein."

Ook de privatisering van de exportkredietverzekering heeft de zaak naar de mening van de handel geen goed gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.