Home

Achtergrond 1 reactie

Juiste keuze Avebe

Het is toe te juichen dat Avebe verregaande maatregelen niet uit de weg gaat.

Het aardappelzetmeelconcern kan ook niet anders, want vanaf 2012 vervalt het Europese landbouwbeleid. Avebe beperkt vanaf 2012 de vaste aanvoer van zetmeelaardappelen, vergeleken met vorig boekjaar met ongeveer 20 procent. Alleen als de markt het toelaat kunnen telers meer leveren. Dit is een hard gelag voor de telers in de Veenkoloniën, die vanwege de grondsoort weinig alternatieve teelten hebben. Maar ook de werknemers moeten bloeden. Avebe heeft de cao opengebroken. Werknemers worden voortaan flexibeler ingezet. Zo kan Avebe de kosten in de hand houden als minder aardappelen verwerkt hoeven te worden. De werknemers moeten zelfs acht dagen werken zonder salaris. In veel andere bedrijfstakken zou de melk overkoken.

En Avebe maakt geen panieksprongen door ineens fors te desinvesteren of door wilde plannen in het buitenland. Buitenlandse plannen zijn voor Avebe in het verleden dramatisch uitgepakt. Dat wil niet zeggen dat Avebe veilig is gesteld voor de toekomst. Veel zal afhangen van het economisch herstel en in hoeverre Avebe in staat is meer toegevoegde waarde te realiseren. Maar dat het concern harde maatregelen niet schuwt, stemt in eerste instantie positief.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    ex-boer

    Dit past precies in het straatje van de huidige landbouwpolitiek. FrieslandCampina heeft voor de toekomst wilde uitbreidingsplannen. Daarvoor moet er meer landbouwgrond komen voor de nodige veevoerproductie en mestafzet om de uitbreiding van deze melkproductie te realiseren.. Deze landbouwgronden kunnen nu mooi door de telers van AVEBE worden ingeleverd. Hoe moet je de plannen van AVEBE nu zien? Hebben de directies van FRieslandCampina en AVEBE het op een akkoordje gegooit of is het een strijd geworden tussen die beide twee ?

Of registreer je om te kunnen reageren.