Home

Achtergrond

Japan wil maatregelen tegen dure yen

De Japanse premier Yukio Hatoyama heeft zijn kabinet opdracht gegeven maatregelen te ontwerpen om de stijging van de yen tegen te gaan. De Japanse munteenheid steeg afgelopen week tot de hoogste stand in veertien jaar ten opzichte van de dollar. Daardoor worden Japanse producten in het buitenland duurder en de concurrentiepositie van Japanse exporteurs slechter.

Hatoyama liet volgens het Japanse persbureau Kyodo aan de ministers weten dat er ,,passende maatregelen'' nodig zijn voor het lopende boekjaar. Het Japanse financiële jaar loopt van april tot en met maart.

Eerder liet de Japanse minister van Financiën Hirohisa Fujii al weten maatregelen te zullen nemen tegen ,,abnormale'' bewegingen van de yen. Analisten namen toen aan dat Fujii op korte termijn geen actie zou ondernemen om de koers van de yen te drukken.

De koers van de yen is vooral gestegen ten opzichte van de dollar, die juist sterk in waarde is gedaald. Daarnaast zouden veel beleggers aan het einde van afgelopen week hebben besloten te investeren in de yen, omdat die als veilige belegging werd gezien. Dat dreef de waarde van de yen op. Dit gebeurde nadat de financiële problemen in Dubai aan het licht waren gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.