Home

Achtergrond 2 reacties

Jansen-Dongen vermarkt winterwortelen als Texel Peen

Teelt- en handelsbedrijf Jansen-Dongen brengt winterpeen op de markt onder de naam Texel Peen.

Dit seizoen gaat het om 4.000 ton peen.

Het bedrijf teelt in samenwerking met andere bedrijven aardappelen, peen en uien en verhandelt die. Voor winterpeen zocht het bedrijf een nieuw concept, zegt directielid Adri Jansen. "We grijpen terug op een ouderwetse teelt- en bewaarmethode. De peen wordt op Texel geteeld door de familie Korenhof-Jansen. Na het groeiseizoen blijft de peen in de grond zitten. De wortelen worden bedekt met een dikke laag stro en folie om ze tegen vorst te beschermen. Als de peen nodig is worden ze pas gerooid. Zo beschikken we altijd over verse winterpeen."

De methode is duurzaam, stelt Jansen. "We besparen energie omdat de peen niet gekoeld wordt. Ook scheelt het in transport omdat de peen na het rooien direct wordt afgevoerd naar de afnemer in plaats van naar het koelhuis."

Voor het onderdekken is veel stro nodig, maar dat vergt geen transport. Jansen: "Naast het perceel peen is graan geteeld, zodat het stro direct op de kavel ernaast kan worden gebracht."

Jansen-Dongen heeft de methode drie seizoenen getest, zegt Jansen. "We zijn klein begonnen. Nu brengen we de peen op de markt in Noordwest-Europa onder de naam Texel Peen. We verwachten deze winter 4.000 ton winterpeen op deze manier te oogsten."

De methode is maar op een beperkt aantal plaatsen toepasbaar, zegt Jansen. "Het lukt alleen op hogere zandgronden waar je in de winter peen kunt rooien. Maar het moet dan wel grond zijn waar peen wil groeien."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wipstaartje

    Lijkt me een kwestie van "zand schuurt de maag" Hilde. Maar je hebt gelijk; winterpeen moet toch eerst gewassen worden voordat het gegeten wordt. Misschien een innovatief ideetje: zaai wortelen en uien om en om, laat ze onder stro op het land staan tot het keihard winter is, rooi ze dan op en breng ze naar de veiling als verse hutspot!

  • no-profile-image

    Hilde Vorderman-Noens

    Prima initiatief die winterpeen op duurzame wijze bewaard. Wat ik niet snap is dat de peen toch weer gewassen/gespoeld is alvorens te verpakken. Peen die pas gewassen wordt op het moment van bereiden smaakt zoveel en zoveel beter is onze ervaring. De enige manier om daar aan te komen is betrekken bij bevriende akkerbouwers en een eco bedrijf hier uit de buurt. Ik kan mij niet voorstellen dat wij de enigen zijn die dat verschil merken en waarderen. Waarom wordt peen gewassen ten koste van de smaak? Kan iemand mij dat uitleggen?

Of registreer je om te kunnen reageren.